Tom Dumoulin heeft er zondag voor zijn gevoel het maximale uit gehaald in de negende etappe van de Tour de France.

De Nederlander kwam als vierde over de streep in de tweede rit door de Vogezenrit, op twee minuten en 45 seconden achter dagwinnaar Tony Martin. Vrijdag eindigde hij in de zevende etappe ook al als vierde.

"Niet slecht", aldus de renner van Giant-Shimano voor de camera's van de NOS. "Ik heb er echt het maximale uit gehaald."

Martin reed bijna de gehele etappe op kop, eerst samen met Alessandro De Marchi en later alleen. "Hij was ongelofelijk. We hebben echt afgezien bergop. Hij reed gewoon bij ons weg."

Dat Martin zijn voorsprong op het vlakke gedeelte van de etappe behield, vindt Dumoulin niet gek. "Er zat een stel Fransen vooraan en zij hadden niet door hoe ze op het vlakke tempo moesten maken met zo'n buffel op kop."

"In het begin zaten we nog dichtbij, maar de groep was eigenlijk te groot, waardoor iedereen naar elkaar ging kijken. Dat was eigenlijk het probleem."

Martin boekt fraaie ritzege in Tour, Gallopin pakt geel I Laurens ten Dam: 'Spijt dat ik niet in kopgroep zat' I Mollema: 'Nu gaat het gebeuren voor het klassement' I Martin: 'Een van mooiste momenten uit mijn loopbaan'