Denis Mentsjov zal niet in beroep gaan tegen de schorsing van twee jaar die hem ruim een jaar geleden al werd opgelegd door de internationale wielerunie UCI.

Zaterdag kwam het nieuws naar buiten dat de Rus op een lijst staat met renners die geschorst zijn en dat hij bovendien zijn tweede plaats in de Tour de France van 2010 is kwijtgeraakt.

De voormalig coureur van Rabobank mag tot april 2015 niet aan wielerwedstrijden deelnemen vanwege afwijkende bloedwaarden in zijn biologisch paspoort.

"Ik ga mijn schorsing niet aanvechten", zegt de inmiddels gestopte Mentsjov tegen het Russische R-Sport. "Daar heb ik geen zin in en ook geen tijd voor. Ik heb al een punt gezet achter mijn loopbaan en vind het verspilde moeite."

De 36-jarige klassementsrenner zegt zich niet verder verdiept te hebben in de sanctie van de UCI. Mentsjov kondigde in mei 2013 zijn afscheid aan en voerde destijds knieproblemen aan als reden. Zijn straf blijkt hem een maand eerder te zijn opgelegd.

'Raar bericht'

Zondag reageerde ook Belkin-ploegleider Frans Maassen op de schorsing van de Rus die hij onder zijn hoede had bij de Raboploeg. "Het is een verrassing, een raar bericht ook. Het is vreemd dat dit op deze manier gecommuniceerd wordt."

"Als ploeg zijn wij nooit daarover geïnformeerd door de UCI", aldus Maassen, die zich afvraagt wat het nut is van het nu nog openbaar maken van de schorsing.

"Niemand wordt daar beter van. Ja, Robert Gesink zou nu vierde zijn in de Tour van 2010, maar die is daar ook niet blij mee. Ik heb in ieder geval nooit de indruk gehad dat er destijds twijfels waren over bloedwaarden van Mentsjov."

Resultaten

De verdachte bloedwaarden van Mentsjov stammen uit de edities van de Ronde van Frankrijk in 2009, 2010 en 2012. De eerste twee reed hij in dienst van Rabobank.

Mentsjov, die in 2009 de Ronde van Italië won, sloot de Tour van 2010 af als derde. Na de diskwalificatie van Alberto Contador schoof de Rus zelfs op naar de tweede plaats.

De UCI kwam uiteindelijk zaterdagavond laat met een korte verklaring waarin het de schorsing van Mentsjov bevestigde en aangaf dat diens Tourresultaten uit 2009, 2010 en 2012 zijn geschrapt.

Mentsjov blijkt geschorst vanwege afwijkingen bloedpaspoort