Bauke Mollema baalde vrijdag flink dat Stef Clement de Tour de France heeft moeten verlaten na een val. De kopman van Belkin had zijn hulp in de bergritten die komend weekend opdoemen goed kunnen gebruiken.

"Het is zeker een aderlating. We nemen hem mee voor de bergen en dan is het balen dat hij net nu uitvalt. Heel erg jammer", aldus de Groninger na de hectische zevende etappe met finish in Nancy.

Clement moest de strijd al vroeg in de koers staken op een moment dat het niet per se gevaarlijk leek. "Het was inderdaad onverwacht. We hebben ook meegekregen dat het nu goed met hem gaat. Dat is een geluk bij een ongeluk."

De slotfase van de rit van vrijdag werd ontsierd door drie valpartijen, waar Mollema schadevrij bleef. "Het was hectisch, maar ik zat ervoor en dat is de goede plek. Ik zag Talansky wel liggen aan het einde, maar kon er mooi omheen sturen."

Benen niet super

"De benen waren niet echt super vandaag, dan is het zaak de bochten goed van voren te nemen om uit de problemen te blijven. Ik probeerde teamgenoot Sep Vanmarcke nog te helpen aan het einde, maar ik kon helaas weinig doen."

Tejay van Garderen kwam op vijf kilometer van de streep ook ten val en verloor ruim een minuut, waardoor Mollema hem passeert in het klassement. "Door een valpartij wil ik geen tijd winnen, maar dat hoort er wel bij."

Met de bergen in zicht daalt wellicht het aantal valpartijen en wordt het koersverloop minder hectisch, al is Mollema daar niet zeker van. "De sprinters zullen misschien wat kalmer zijn, maar in de Tour zijn er weinig rustige dagen."

Van Poppel en Clement staken strijd in zevende etappe | 'Clement zou komende dagen van grote waarde zijn'