André Greipel heeft donderdag de zesde etappe van de Tour de France gewonnen. De Duitser won na een harde finale de sprint van de voorste groep.

Door de harde zijwind viel het peloton in de slotfase van de etappe in verschillende groepen uiteen. Uiteindelijk sprintten een man of zeventig om de overwinning in Reims. Drievoudig etappewinnaar Marcel Kittel moest lossen in de laatste twee kilometer en kon niet meespurten.

De Noor Alexander Kristoff eindigde als tweede, voor de Fransman Samuel Dumoulin, Mark Renshaw uit Australië en de Slowaak Peter Sagan. Tom Veelers was op de zevende plek de beste Nederlander.

Vincenzo Nibali zat in de eerste waaier en behield de gele leiderstrui. Bauke Mollema werd 24e en verloor ook geen tijd.

Thibaut Pinot en Pierre Rolland waren de grootste slachtoffers met het oog op het klassement. De Fransen moesten 59 seconden toegeven op de voorste groep.

Bijkomen

De renners konden in de bijna volledig vlakke etappe van 194 kilometer tussen Arras en Reims wat bijkomen van de zware kasseienrit van woensdag, al regende het nog steeds in Noord-Frankrijk.

Vier renners gingen al snel op avontuur, onder wie de Nederlander Tom Leezer. Hij kreeg De Fransen Jérôme Pineau en Arnaud Gerard en de Spanjaard Luis Angel Mate met zich mee.

Het kwartet nam direct een voorsprong van ruim vier minuten, maar dat was het sein voor de Giant-Shimano-ploeg van drievoudig ritwinnaar Kittel om zich op kop van het peloton te nestelen, waardoor de marge langzaam terugliep.

Valpartij

Met iets minder dan tachtig kilometer te gaan was er op de natte wegen een flinke valpartij, waarvan Xabier Zandio (Sky), Egor Silin (Katoesja) en Jesus Hernandez (Tinkoff-Saxo) de voornaamste slachtoffers waren. Dit trio moest opgeven.

Tom-Jelte Slagter ging vlak daarna met onder meer ploeggenoot Johan Vansummeren tegen het asfalt, maar de Nederlander en de Belg konden gewoon door. Peter Sagan moest zich even melden bij de dokter met een armblessure en reed enige tijd op een kleine minuut van het peloton.

Na de tussensprint in Pinon na 119 kilometer greep Omega Pharma-QuickStep de opstekende wind aan om de grote groep in stukken proberen te rijden. Het lukte echter niet om het peloton echt in waaiers uiteen te doen vallen. Hierdoor kon Sagan ook weer terugkeren.

De voorsprong van de koplopers was inmiddels wel geslonken naar minder dan een minuut.

Wind

Met nog 25 kilometer te gaan kwamen de renners weer op een open vlakte en zette Belkin even aan. Het zorgde niet voor scheuren in het peloton, maar het betekende op twaalf kilometer van Reims wel het einde van de vluchters.

Een versnelling van Omega Pharma-QuickStep leverde vervolgens wel slachtoffers op achter in het peloton. De voorste waaier bestond nog maar uit een man of zeventig. Giant-Shimano en Kittel zaten ver van achter en de Duitser moest zelfs lossen met nog twee kilometer te gaan.

Michal Kwiatkowski probeerde in de laatste kilometer met een ultieme aanval de sprinters te verrassen, maar de Pool viel stil.

Greipel gooide vervolgens al zijn frustraties van de eerste Tourweek - zijn beste prestatie was een zesde plaats in de vierde etappe - eruit en sprintte overtuigend naar zijn eerste ritzege van deze Tour en zijn zesde in totaal.

Bekijk alle klassementen van de Tour de France