Richie Porte is na het uitvallen van Chris Froome in de kasseienrit van woensdag de kopman van Team Sky in de Ronde van Frankrijk. Volgens ploegbaas Sir Dave Brailsford was dat ook zo geweest als Bradley Wiggins de Tourploeg had gehaald.

"We hebben met Porte een fantastisch plan B - en ook nog met Geraint Thomas", vertelt Brailsford aan Sky Sports News. "Richie rijdt goed en als Wiggins hier was geweest, dan was Richie óók ons plan B geweest. Dat moeten mensen zich realiseren."

Wiggins won in 2012 de Tour, maar werd dit jaar door Brailsford niet geselecteerd voor de etappekoers. De Brit onderhoudt geen goede relatie met Froome en had dit seizoen nog niet samen gereden met zijn landgenoot.

Brailsford: "We hebben die beslissing met de best mogelijke bedoelingen genomen en daar moet je aan vasthouden - dat is het leven. Anderen zullen mij hierop veroordelen, maar ik heb besloten dat we de race wilden winnen met Froome en ik denk ook dat hij zou hebben gewonnen."

Optimistisch

De grote baas van Team Sky denkt nu dat de 29-jarige Porte, die vorig jaar als knecht negentiende werd in de Ronde van Frankrijk en eerder dat seizoen eindwinnaar was in Parijs-Nice, ver kan komen in deze Tour.

"We zijn heel optimistisch gestemd. Ik denk dat we nog steeds heel goed in de race zitten en er is nog een lange weg te gaan."

"Natuurlijk is iedereen een beetje bezorgd na de etappe van woensdag, maar Richie en Geraint zijn daar erg goed doorheen gekomen en hoe dichter we bij de bergen komen, hoe meer we we daar naar uitkijken."

Porte

Porte zelf is van plan de mogelijkheid om Sky te leiden met beide handen aan te pakken. "Natuurlijk is het niet leuk als je leider uit de race valt", vertelt hij op de site van zijn ploeg. "Maar toen ik Froome woensdag zag op mijn kamer, was hij positief gezien de omstandigheden en wenste hij me veel geluk."

"Ik heb wat in de schaduw gestaan, en dat is prima. Ik ben in goede vorm en het team staat volledig achter me. Ik kijk erg uit naar de bergen."

Froome: 'Ontgoocheld heb ik op moeten geven' | Contador: 'Froome en ik hadden mooie show kunnen opvoeren'