Sebastian Langeveld denderde woensdag over de kletsnatte kasseien in de vijfde rit van de Tour de France. De renner van Garmin-Sharp is een specialist op dit terrein, maar had zich vooraf wel zorgen gemaakt over het gevaar van de etappe.

"Ik moet zeggen dat ik niet goed heb geslapen voor de rit. Ik was niet bang, maar toch wel heel erg nerveus", moet de Nederlands kampioen bekennen.

"Het is toch hopen dat het allemaal goed gaat. Ik ging er een klein beetje met een bang hartje heen, maar in de koers is het gewoon rustig blijven en je ding doen."

De 29-jarige Langeveld kan zich voorstellen dat televisiekijkers na al die valpartijen denken dat het onverantwoord was om deze etappe te rijden, maar volgens hem is het peloton wel wat gewend.

"De mensen thuis hebben een heel mooie koers gezien, daar zal het om draaien. Wielrennen is gewoon geen veilige sport. In dagen als deze moeten er risico's genomen worden, dat hoort erbij."

"Mijn vriendin zegt altijd wel: doe voorzichtig. Maar als ik dat echt ga doen, rijd ik achteraan. Als je een veilige sport wilt doen, moet je gaan badmintonnen."

Parijs-Roubaix

De wegkapitein van zijn Amerikaanse ploeg twijfelt wel of het verstandig is om een dergelijke rit in de Tour te verrijden. "Aan de ene kant hoort het bij de sport, aan de andere kant denk ik: Parijs-Roubaix is in april, houd hem daar."

"Door het afstappen van Froome, al viel die voor de kasseien, zullen de mannen van Sky er ook zo over denken. De ploeg van Nibali zal weer zeggen dat het erbij hoort. Ik laat het een beetje in het midden."

Het was volgens Langeveld wel verstandig dat de twee zwaarste kasseienstroken vlak voor de start uit het parcours werden gehaald. "Waarschijnlijk was het onverantwoord, dan is dat een goede beslissing."

Gracht

Door de klassementsambities van kopman Andrew Talansky wist Langeveld al langer dat voor eigen kansen gaan er niet in zat voor hem. "Talansky was prioriteit en we mogen heel tevreden zijn hoe dat is afgelopen."

"Hij staat nu negende in het klassement met mensen voor zich die mindere papieren hebben voor de bergen. We verliezen tijd op Nibali en Van den Broeck, maar er zitten veel mensen achter ons."

Toch had het met Talansky nog beter kunnen aflopen. "Op één van de laatste stroken belandde hij door een val van Lotto ook in de gracht. Daar verloren we de aansluiting op de voorste groep."

Weinig verstand

Belkin combineerde de klassementsambities met de ritzege van Boom, maar voor Langeveld was dat geen optie. De Lissenaar ergerde zich zelfs aan de vragen die daar steeds over kwamen.

"Als je dat steeds vraagt, heb je weinig verstand van wielrennen. Ik had veel harder over die kasseien gekund, maar dat was niet mijn doel. Ik ben heel erg blij voor Lars Boom, het is hem gegund."

En de ploegleiding van Garmin zal ook tevreden zijn over het werk van Langeveld. "De tevredenheid overheerst. Het is balen van die valpartij, maar we zijn er verder zonder kleerscheuren doorheen gekomen. Ik heb mijn werk heel goed kunnen doen, het had slechter gekund. Het is in ieder geval een dag om niet gauw te vergeten."