Lars Boom heeft woensdag de vijfde etappe in de Tour de France op zijn naam geschreven. In kasseienrit reed hij in de slotfase weg bij geletruidrager Vincenzo Nibali en kwam solo over de streep in Arenberg.

De 28-jarige Boom is de eerste Nederlander sinds 2005 die een etappe in de Ronde van Frankrijk weet te winnen. Precies negen jaar geleden zegevierde Pieter Weening.

Nibali deed goede zaken in het algemeen klassement. De kopman van Astana breidde zijn voorsprong in de chaotische vijfde rit uit op naaste concurrenten als Alberto Contador en Alejandro Valverde. Ook Bauke Mollema liep flinke achterstand op. 

Froome

Voor Chris Froome kwam er na vijf etappes al een einde aan de Tour. Hij stapte halverwege de rit af. De winnaar van vorig jaar kwam twee keer ten val en hield het bij zijn tweede valpartij voor gezien.

De kopman van Team Sky viel dinsdag ook al en hield daar een pijnlijke pols aan over. Dat noopte hem na zijn twee valpartijen in de vijfde rit uiteindelijk op te geven. Hij stapte met nog ongeveer zeventig kilometer te gaan in de volgwagen van zijn ploeg.

Voordat Froome uitstapte waren al diverse renners gevallen, hoewel er nog niet over de kasseistroken was gereden. De regenval maakte de wegen in België en Frankrijk spekglad.

Spektakel

Een groep van negen renners, waaronder Lieuwe Westra, zocht al vroeg de aanval in de gevreesde vijfde rit. Vanwege de slechte weersomstandigheden had de organisatie al twee kasseistroken geschrapt, maar de zeven overgebleven stroken zorgden voor genoeg spektakel.

Al op de eerste kasseienstrook, de Carrefour de l’Arbre, ontstonden er grote verschillen in het peloton. Nibali reed met een aantal ploeggenoten weg en zette Contador en Mollema op ongeveer een minuut achterstand.

Ondertussen reden Lars Boom en Sep Vanmarcke van Belkin weg van de groep Nibali en probeerden aansluiting te vinden bij de kop. Dat lukte met nog iets minder dan dertig kilometer te gaan. Onder aanvoering van Westra wist ook Nibali zich weer te voegen bij de koplopers.

Solo

De Italiaan reed met behulp van ploegmaten Westra en Jakob Fuglsang weg van de overige renners voorin. Alleen Boom kon de Astana-renners volgen.

Op de laatste kasseistrook demarreerde de renner van Belkin. Nibali wist de Nederlander niet meer te achterhalen. Boom kwam solo aan in finishplaats Arenberg en werd zo de opvolger van Weening.

Achter Nibali deden ook de Pool Michal Kwiatkowski en de Belg Jurgen van den Broeck goede zaken in het algemeen klassement. Zij stegen naar de respectievelijk vierde en zesde plaats.

Contador en Mollema verloren in de laatste kilometers van de rit nog veel tijd en staan in de algemene rangschikking al op meer dan twee minuten achterstand van Nibali.

Boom: 'Touretappe winnen is droom' | Ten Dam baalt van valpartij in slotfase kasseienrit | Bekijk alle klassementen