Michael Rogers heeft zaterdag de twintigste etappe in de Giro d'Italia gewonnen. Wilco Kelderman steeg naar de zevende plaats in het algemeen klassement. Leider Nairo Quintana kwam niet in de problemen.

Rogers, die ook al in de elfde etappe zegevierde, was de sterkste in de 167 kilometer lange bergrit van Maniago naar de top van de Zoncolan.

De Australiër van Tinkoff-Saxo maakte onderdeel uit van een grote groep die al vroeg in de etappe weg was gesprongen. Onder anderen Franco Pellizotti, Maxime Monfort en Michael Rogers ontsnapten na vijf minuten koers uit het peloton.

Pellizotti, Rogers en Francesco Manuel Bongiorno bleven op zes kilometer van de meet met zijn drieën over. Rogers liet in de laatste kilometers ook de Italianen ver achter zich. Bongiorno moest lossen omdat een supporter hem een duw op het achterwiel gaf.

Ook veel andere renners hadden last van de fanatieke fans. Wout Poels trok in de finale een zonnebril van de neus van een opdringerige toeschouwer.

Pellizotti bereikte op 37 seconden van Rogers als tweede de top van de Zoncolan. Bongiorno werd derde.

Kelderman

Kelderman verliet de achtste plaats in het algemeen klassement en staat nu zevende. De Nederlander van Belkin maakte op de Zoncolan genoeg tijd goed op Cadel Evans, op wie Kelderman slechts vier seconden achterstand had.

De roze trui van Quintana kwam geen moment in gevaar. Movistar domineerde de koers en liet op de slotklim niemand ontsnappen. Rigoberto Uran probeerde het samen met ploegmaat Poels nog wel, maar Quintana bleef in het wiel van Uran, die op ruim drie minuten van zijn landgenoot bleef staan.

Julián Arredondo schreef het bergklassement op zijn naam. De Colombiaan van Trek is niet meer te achterhalen door Quintana, de nummer twee in die rangschikking. Zondag is er nog één beklimming van de vierde categorie opgenomen in het parcours.

Bekijk alle klassementen in de Giro