Stefano Pirazzi heeft woensdag de zeventiende etappe van de Giro d'Italia gewonnen.

De 27-jarige Italiaan was in de slotfase van de rit over 208 kilometer van Sarnonico naar Vittorio Veneto zijn vier medevluchters te slim af. Het was zijn eerste zege als professional.

De Belg Tim Wellens finishte op een paar meter als tweede vóór de Australiër Jay McCarthy en Thomas de Gendt. Deze Belg maakte de finale interessant door weg te rijden uit een omvangrijke kopgroep, met onder anderen ook de Nederlander Jos van Emden. De tijdrijder probeerde de aansluiting nog wel te bewerkstelligen maar kreeg te weinig medewerking. Hij werd veertiende op 28 seconden.

Eerder had een viertal, met Pirazzi en zijn landgenoot Matteo Montaguti als inspiratoren, De Gendt wel te pakken gekregen. Toen de vijf voorop in de buurt van de 'rode vlag' aan de eindsprint begonnen te denken, koos Pirazzi voor de aanval. Mede doordat de anderen te lang naar elkaar bleven kijken, kon hij vooruit blijven.

Moest aanvallen

"Ik moest aanvallen, want in de sprint had ik het niet gered", was de eerste reactie van Pirazzi, die in 2013 het bergklassement in de Ronde van Italië won.

Het betekende de derde ritzege voor de kleine Italiaanse ploeg Bardiani. "We zijn hier met een goede groep jonge jongens. Het is fantastisch hoe we hier presteren", zei Pirazzi over zijn team.

Over de chaotische toestanden op de Stelvio een dag eerder, met een geneutraliseerde afdaling maar bovenal erg slechte communicatie, deed de organisatie RCS Sport geen mededelingen. De ploegleiders, die van Tinkoff, Omega Pharma en Astana voorop, vergaderden voor aanvang van de etappe.

Ze ventileerden hun onvrede maar werden het niet met elkaar eens over een mogelijke oplossing of verdere actie. De klassementsrenners, ook de eventueel benadeelden, bemoeiden zich er niet mee en startten op het afgesproken tijdstip. Ze deden wel kalm aan. 

Roze trui-drager Nairo Quintana finishte woensdag in het peloton op 15 minuten en 35 seconden. De Movistar-renner behield de leiding in het algemeen klassement.

Bekijk de klassementen