Tom Boonen heeft woensdag de eerste etappe van de Ronde van België gewonnen.

De 33-jarige Belg bleef na een 172 kilometer lange etappe tussen Lochristi en Buggenhout Andre Greipel en de Theo Bos ruim voor in de massasprint.

Boonen is met de overwinning ook de eerste leider in het algemeen klassement. De laatste overwinning van Boonen stamde van 2 maart. Toen schreef hij Kuurne-Brussel-Kuurne op zijn naam.

Bos was tevreden over de eerste etappe in België.  "We hebben als ploeg een super goede finale gereden, ik zat ideaal en voelde me sterk, maar Tom was gewoon te snel'', zei Bos, die afgelopen weekeinde nog de World Ports Classic op zijn naam schreef.

''Ik ben op waarde geklopt. Natuurlijk had ik graag meer gewild, maar dit was vandaag het maximale en daar kan ik dan niet anders dan tevreden mee zijn.''

Ook ploegleider Michiel Elijzen klaagde niet. ''De mannen hebben allemaal gedaan wat ze moesten doen. Theo verliest uiteindelijk van Boonen en Greipel, maar dat is geen grote schande. Ik kan hier beter mee leven dan wanneer we dingen fout doen.''

De tweede etappe in de Ronde van België gaat donderdag over 170 kilometer, met start in Lierde en aankomst in Knokke-Heist. De afgelopen 2 jaar was de Duitser Tony Martin eindwinnaar van deze etappekoers. De ronde duurt tot zondag en eindigt met een rit in en rond Oreye.