De ploegleiders van de Giro d'Italia hebben woensdag voor de start van de zeventiende etappe flink gediscussieerd over de veelbesproken bergrit van dinsdag.

Diverse teams waren woedend over de vermeende neutralisatie van de koers die door Nairo Quintana genegeerd zou zijn. De Colombiaan pakte vervolgens de dagzege en de roze trui.

"We gaan gewoon starten en er is niet aan de hand", vertelt ploegleider Addy Engels van Giant-Shimano aan NU.nl over de uitkomst van het overleg in Sarnonico.

"Uiteraard was er discussie, maar we hebben besloten om gewoon door te gaan. Over de inhoud van het overleg zullen we niet naar buiten treden."

Tinkov

De teams zouden later op de dag met een verklaring komen. Volgens de meeste renners had iedereen de benen stil moeten houden op de afdaling van de Stelvio vanwege de sneeuw die het wegdek spekglad maakte.

Quintana zou juist op dat moment zijn weggereden, al beweert de Colombiaan zelf dat hij het verschil juist maakte op de slotklim.

Oleg Tinkov, geldschieter van Tinkoff-Saxo, was volgens Sporza het meest aanwezig in het overleg tussen de teams. "Ik vind dat de resultaten van dinsdag geschrapt moeten worden", liet de flamboyante Rus zich ontvallen.

Na het overleg tussen de teams werden er nog gesprekken gevoerd met de organisatie en internationale wielrenunie UCI. Eerder in de Giro was er ook al discussie over gevaarlijke omstandigheden voor de renners.

Beu

Met name Patrick Lefevere die met Omega Pharma-QuickStep de roze trui van Rigoberto Uran verloor, was dinsdag kwaad op de organisatie die berichten over een neutralisatie verstuurde en later introk.

De Belg heeft zelfs een advocaat in de arm genomen. "Dat zal mij niet in dank worden afgenomen, maar dat kan me geen barst schelen. Voor ze doorhadden dat Quintana weg was, waren er al twee minuten verstreken."

 "Hoe laf is het van de organisatie om de schuld af te schuiven op de man van de koersradio?  Maar dan moet je weten dat de UCI baas is in de koers. Waar zaten die heren dan? Ik ben het beu."

Ook de Nederlandse formatie Belkin liet van zich horen bij monde van ploegleider Frans Maassen. "De mannen hebben het allemaal overleefd, maar deze etappe had nooit door mogen gaan. Het is ook jammer dat de ploegen niet samen eenduidig zijn en stelling nemen."

Volg alle ontwikkelingen in de 17e etappe in de liveticker

Quintana is zich van geen kwaad bewust: 'Snap ophef niet'

Ploegleiders woedend: 'Renners worden behandeld als stront'