Patrick Lefevere heeft geen goed woord over voor de organisatie van de Giro d'Italia. De koersleiding kondigde dinsdag een neutralisatie van de koninginnenrit aan, maar trok die later weer in. Bovendien werd de rit verreden onder barre weersomstandigheden.

"Het was onverantwoord", stelt de ploegleider van Omega Pharma-QuickStep, die zijn kopman Rigoberto Uran de roze leiderstrui zag verliezen aan diens landgenoot Nairo Quintana.

"Dit is nu het zoveelste jaar op een rij dat de organisatie de renners laat koersen onder zulke omstandigheden."

Lefevere vindt dat de organisatie dit keer echt te ver is gegaan. "De renners worden behandeld als stront. Ik heb er geen andere woorden voor. Dit kan zo niet langer. Er werd hier vandaag met levens gespeeld."

Neutralisatie

Via zowel het Twitteracount als de koersradio werd aanvankelijk gemeld dat de koers geneutraliseerd zou worden tijdens de afdaling van de Stelvio. "Uran verliest daardoor de Giro", stelt Lefevere.

"Elk groepje zou begeleid worden door een motor met een vlag, een soort van safety-car in de afdaling naar beneden, zodat het allemaal veilig zou verlopen. Daarom ook zijn zoveel renners gestopt op de top van de Stelvio en hebben ze zich warmer aangekleed."

Ritwinnaar Quintana bevond zich op dat moment nog in het gezelschap van onder anderen klassementsleider Uran, maar koos niet voor een pauze en reed gewoon verder.

Klassement

"We hebben pas gezien dat Quintana was gaan vliegen toen zijn voorsprong al meer dan twee minuten bedroeg. Ik zeg niet dat Quintana Uran er niet zou afrijden op de laatste beklimming, maar feit is wel dat hij daar zomaar eventjes ruim twee minuten cadeau krijgt."

Een onoverbrugbare achterstand is daarvan het gevolg, vreest Lefevere. "De stand in het klassement zou er helemaal anders uitzien zonder die miscommunicatie van de organisatie", foetert de Belg.

Maassen

Ploegleider Frans Maassen van Belkin vond ook dat het onverantwoord was om te fietsen. "Het was onverantwoord, verschrikkelijk. Ik heb huilende en onderkoelde renners voorbij zien komen. Nee, het was niet best, een bizarre etappe." 

"Wij als ploegleiders kregen op een gegeven moment door dat de afdaling van de Stelvio geneutraliseerd zou worden, maar nu zegt de organisatie dat die boodschap alleen bedoeld was om te waarschuwen", legt Maassen uit.

"De mannen hebben het allemaal overleefd, maar deze etappe had nooit door mogen gaan. Het is ook jammer dat de ploegen niet samen eenduidig zijn en stelling nemen."

Quintana slaat dubbelslag in Giro, Kelderman imponeert | Kelderman: 'Mijn handen voelden aan als twee klompen'