Andy Schleck baalt dat hij dit seizoen nog niet heeft kunnen aantonen waarom zijn ploeg Trek hem in juli als kopman moet uitspelen in de Tour de France.

Door een blessure aan zijn knie gaf de 28-jarige Luxemburger zondag op in Luik-Bastenaken-Luik. Als gevolg van de kwetsuur zal Schleck deze week niet van start gaan in de Ronde van Romandië. Hij zal in Zwitserland vervangen worden door Danny van Poppel.

"Het was een shitweek", draait Schleck er niet omheen in gesprek met Cyclingnews. "Ik viel in de Amstel Gold Race en sindsdien heb ik veel pijn aan mijn knie. Mij is verteld dat ik rust moet nemen, maar dat is niet eenvoudig voor mij. Ik was enorm gemotiveerd."

De klimmer benadert al ongeveer tweeënhalf seizoen niet de vorm die hem in staat stelde de Tour de France van 2010 te winnen, hoewel hij die zege pas kreeg toegekend nadat Alberto Contador uit de uitslag werd geschrapt.

"Ik weet dat ik iets moet bewijzen aan het team, want wie stuurt iemand naar de Tour de France die rijdt zoals ik? Niemand zou dat doen. En niemand zou ook voor me willen rijden. Daarom wil ik iets laten zien in de Ronde van Zwitserland in de aanloop naar de Tour."

Schleck probeert optimistisch te blijven. "Ik ben niet zo slecht in vorm, het is alleen die knie."