Wout Poels maakte donderdag indruk door de vierde rit van de Ronde van Baskenland te winnen.

De Nederlander van Omega Pharma-QuickStep kwam solo over de streep en bleef daarmee Alejandro Valverde (tweede) en Samuel Sanchez (derde) voor.

"Het was een lange, zware etappe", aldus Poels. "Het doel was vandaag om wat op te schuiven in het klassement en misschien zelfs de etappe te winnen."

Poels leek in de finale in eerste instantie de groep met favorieten te moeten laten gaan. "Alberto Contador viel aan en zijn versnellingen waren sterk. Maar op een gegeven moment gingen Contador, Valverde en een paar anderen naar elkaar kijken."

"Ik probeerde voordeel te halen uit die situatie en ging er vandoor. Ik kende het parcours en wist dat het mogelijk was om de laatste klim te overleven. Ik ging ervoor."

Valpartij

Poels is de eerste Nederlander sinds Michael Boogerd in 1999 die een etappe weet te winnen in Baskenland. "Ik ben er erg blij mee. Dit is zonder twijfel de belangrijkste overwinning in mijn carrière. Ik ben goed teruggekomen na mijn zware valpartij in de Tour een paar jaar geleden."

"Nu ben ik hier en win ik. Vanaf het begin van het seizoen heb ik al een goed gevoel. Ik probeer nuttig te zijn voor het team en als ik een kans heb, zoals vandaag, ga ik voor de overwinning."

Vrijdag wacht het peloton opnieuw een zware rit, weet Poels. "We zullen zien hoe we herstellen van de etappe van vandaag. Mijn doel is om mijn positie in het klassement te verdedigen. Het zal niet makkelijk worden, maar we doen ons best."

Poels soleert naar zege in koninginnerit Baskenland