Wout Poels heeft donderdag op indrukwekkende wijze de vierde etappe van de Ronde van het Baskenland gewonnen.

De Limburger van Omega Pharma-QuickStep soleerde naar de zege tijdens de bergetappe over 151 kilometer naar Arrate.

Poels leek op de laatste klim klassementsleider Alberto Contador en zijn achtervolger Alejandro Valverde voor zich te moeten dulden.

De Nederlander, die eerder reed voor Vacansoleil-DCM, haalde het duo echter terug en zag de Spanjaarden daarna vooral elkaar bestoken.

Poels, in eerste instantie ingezet ter ondersteuning van zijn kopman Michal Kwiatkowski, ging er in zijn eentje vandoor en pakte de negentiende zege van het seizoen voor zijn Belgische ploeg.

Slagter en Mollema

Valverde werd in de sprint achter Poels tweede voor zijn landgenoot Samuel Sanchez. Tom-Jelte Slagter en Bauke Mollema zorgden er met een vierde en vijfde plek voor dat er in de top vijf drie Nederlanders te vinden waren.

Tom Dumoulin zorgde eerder op de dag al voor een Nederlands tintje door deel uit te maken van de ontsnapping van de dag. Op 10 kilometer van de streep werden de renner van Giant-Shimano en zijn vier medevluchters ingerekend.

In het klassement kwam Valverde iets dichter bij Contador. De voorsprong van de leider is nog twaalf seconden. De Italiaan Damiano Cunego staat derde op 36 seconden van Contador.

Poels klimt door zijn zege naar de negende plaats op 55 seconden en is daarmee de beste Nederlander. Slagter valt met een elfde plaats net buiten de top tien.

De Ronde van het Baskenland duurt nog tot en met zaterdag, als het peloton afsluit met een tijdrit.

Poels: 'Dit is de belangrijkste overwinning in mijn carrière'