Marcel Kittel heeft woensdag voor het derde jaar op rij de Scheldeprijs gewonnen. De Duitser was in de Belgische semi-klassieker met groot verschil de snelste in de onvermijdelijke massasprint.

Tyler Farrar werd net als in 2012 tweede achter Kittel. De Amerikaan zat op zo'n drie fietslengtes van de renner van de Nederlandse ploeg Giant-Shimano. Danny van Poppel eindigde als derde, voor Alessandro Petacchi.

Belkin-kopman Theo Bos kwam niet verder dan de twintigste plaats.

Zes koplopers tekenden de strijd in de koers van 201 kilometer van Antwerpen naar Schoten. De sprintersploegen hadden goed gerekend, want de laatste vluchter werd op zo'n 2,5 kilometer van de streep ingelopen.

Mark Cavendish, in het verleden ook drie keer de beste in Schoten, stapte vanwege ziekte niet op voor de editie van 2014. Kittel is nu samen met de Brit en de Belg Piet Oellibrandt recordhouder met drie zeges in de Scheldeprijs.

Beroerte

De 102de editie van de semi-klassieker begon onverwachts met een minuut stilte, omdat René Mertens, winnaar in 1947, plotseling overleed. De 92-jarige Belg kreeg aan de start een beroerte en stierf op weg naar het ziekenhuis.

In de sprinterskoers bij uitstek reden al snel zes man weg. De voorsprong van Luke Rowe, Jan Ghyselinck, Ivan Balykin, Andrea Fedi, Alessandro Bazzana en Dimitriy Groezdev kwam nooit boven de vijf minuten en de sprintersploegen leken de zaken onder controle te hebben.

De koplopers bleken wat reserves te hebben ingebouwd en hadden met nog minder dan tien kilometer te gaan nog een minuut voorsprong. Door demarrages van onder meer Rowe en Fedi stokte de samenwerking echter bij de voorsten en op 2,5 kilometer van de streep was het duidelijk dat er weer een massasprint zou komen.

Giant-Shimano en Omega Pharma-Quick-Step, voor Petacchi, namen het voortouw in laatste kilometer, maar Kittel declasseerde de concurrentie in zijn 'hoogtepunt van het voorjaar'.

Van Poppel: 'Hier ben ik heel blij mee'