Als het aan voorzitter Brian Cookson van de UCI ligt, rijden wielrenners binnenkort met een camera op de fiets.

"We moeten de mogelijkheden om te innoveren omarmen en onze sport verkopen", meldt de Britse bestuurder in gesprek met de BBC.

Cookson wil de televisiekijkers een nieuwe ervaring geven. "Natuurlijk kijken we naar de technologie, zoals een camera op de fiets. Stel je voor dat we vorig jaar konden meekijken met Chris Froome terwijl hij in de Tour de France bezig was aan de laatste rondjes op de Champs-Élysées."

De UCI-voorzitter ziet ook andere opties. "Waarom zouden we het bij camera's houden? Wat is er mis met microfoontjes op de fietsen?"

"Kan er ook geen manier worden gevonden om de data van renners (zoals het trapvermogen, red.) te laten zien op de televisie?"

Uitdaging

Cookson, die in het najaar van 2013 de omstreden Pat McQuaid opvolgde als UCI-voorzitter, noemt het een van de grootste uitdagingen om het wielrennen tegelijkertijd te ontwikkelen en trouw te blijven aan de essentie van de sport.

"De wereld verandert en wij moeten ook veranderen. Als wij, als leiders, hierover niet discussiëren in goed vertrouwen, dan lopen we het risico dat het wielrennen stagneert."