Robert Gesink eindigt maandag als zestiende in de eerste etappe van de Ronde van het Baskenland.

De Belkin-renner eindigde in Ordizia op 58 seconden achter winnaar Alberto Contador als zestiende. Hij was na Tom-Jelte Slagter (dertiende) en Wout Poels (veertiende) de beste Nederlander.

"Mijn benen waren goed, maar helaas had ik pech", liet Gesink na de rit weten. "Ik moest twee keer van fiets wisselen op een slecht moment."

"Vandaag was een lastige dag en normaal ligt me dat wel. De pech heeft me echter veel tijd en energie gekost", aldus de Varssevelder, die vanwege zijn materiaalpech de rit voltooide op de fiets van ploegmaat Stef Clement.

"Het kostte veel kracht om op een andere fiets te achtervolgen. Ik had verder van voren kunnen zitten. Ik voel me echter goed en de mogelijkheden liggen nog open. Ik hoop de komende dagen te stijgen. Contador en Valverde zijn ver weg, maar de rest zit daarachter op een postzegel."

Mollema

Gesinks ploegmaat Bauke Mollema kon niet met de besten mee. Hij kwam als 69e over de streep op ruim negen minuten van Contador.

“We hebben hier geen verklaring voor”, sprak ploegleider Merijn Zeeman. “Bauke voelde zich goed en snapt het zelf ook niet. Het is voor hem nu zaak om te blijven vechten en te verbeteren richting de klassiekers.”

De Ronde van het Baskenland duurt nog tot en met zaterdag, wanneer er een tijdrit van 25 kilometer op het programma staat. De winnaar van vorig jaar, Nairo Quintana, slaat de editie van 2014 over.

Contador grijpt direct de macht in Ronde van Baskenland