John Degenkolb heeft zondag de Belgische semiklassieker Gent-Wevelgem op zijn naam geschreven.

De Duitse sprinter van Giant-Shimano sloeg toe in de massasprint. De Fransman Arnaud Démare finishte als tweede, voor Peter Sagan. Sep Vanmarcke legde namens Belkin beslag op de vierde plek, vlak voor Tom Boonen.

De finale werd ontsierd door enkele valpartijen; onder anderen André Greipel en Tyler Farrar konden daardoor niet meesprinten.

Alexander Kristoff, vorige week winnaar van Milaan-San Remo, ging als eerste aan in de spint, maar de Noor had na de wedstrijd van 233 kilometer te weinig kracht over.

Aanvallen

Lange tijd leek de koers niet uit te draaien op een massasprint. Silvan Dillier, Stijn Devolder, Andrey Amador hadden enkele kilometers voor de finish nog een voorsprong van een halve minuut, maar het trio was niet opgewassen tegen het op hol geslagen peloton.

In de beginfase reed een groepje van vijf renners, onder wie de onvermijdelijke Frederik Veuchelen (vaak in de aanval in Vlaamse topkoersen), kilometers lang in de aanval.

Gent-Wevelgem maakt deel uit van de UCI World Tour.

Vrouwen

Bij de vrouwen eindigde Janneke Ensing als tweede. Na een wedstrijd over 115 kilometer moest de voormalige marathonschaatser alleen de Amerikaanse Lauren Hall voor zich dulden.

Vera Koedooder werd derde.

De drie rensters maakten deel uit van kopgroep van acht, die ontstond na de laatste beklimming van de Kemmelberg. Ensing reed in de laatste kilometer weg bij haar medevluchters, maar ze werd toch nog bijgehaald door Hall en Koedooder. Hall was de beste van de drie.