Dinsdag 4 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
ilja Keisse

UCI is baanrenner Keisse 100.000 euro schuldig

De internationale wielrenunie (UCI) moet de Belgische baanwielrenner Iljo Keisse een schadevergoeding van 100.000 euro betalen.
Door ANP

Het Hof in Brussel heeft dat volgens de sportsite Sporza dinsdag in hoger beroep bepaald.

De rechter was van mening dat de baanrenner, die ook op de weg aardig kan meekomen, ten onrechte werd geschorst wegens doping en daardoor in 2010 en 2011 niet kon rijden.

Keisse werd in november 2008 tijdens de Zesdaagse van Gent positief getest. In zijn urine werden sporen gevonden van het stimulerende middel cathine en van hydrochloorthiazide, een plaspil. De Belg ontkende deze verboden prestatiebevorderende stoffen bewust te hebben gebruikt. Hij gaf een een vervuild voedingssupplement de schuld.

Een jaar later sprak de Belgische wielerbond hem vrij, nadat een team van deskundigen tot de slotsom was gekomen dat Keisse de waarheid sprak. De geconstateerde hoeveelheden waren volgens hen ook te gering om daar beter door te gaan presteren.

Oneerlijk proces

Het internationaal antidopingbureau WADA ging daar niet mee akkoord en legde de zaak voor aan het hof van arbitrage in Lausanne (CAS). Dat veroordeelde de Belg zonder veel omhaal tot twee jaar. Volgens zijn advocaat Walter Van Steenbrugge was het geen eerlijk proces. Keisse stapte daarom naar de burgerrechter en kreeg daar tot twee keer toe wel gelijk.


Lees meer over:

UCI

Aanbevolen artikelen