Tom Dumoulin was één van de revelaties van het afgelopen wielerseizoen. De Limburger reed zichzelf in de kijker tijdens de Tour de France en werd ook nog tweede in de Eneco Tour.

De pas 23-jarige Dumoulin realiseert zich dat de verwachtingen van het Nederlandse publiek dit jaar een stuk hoger zijn. Voorlopig is zijn seizoen in ieder geval redelijk begonnen met een tweede plaats in de tijdrit van de Ruta del Sol.

Dumoulin, die de naam van zijn ploeg zag veranderen van Argos-Shimano in Giant-Shimano, reed afgelopen weekend ook verdienstelijk bij de Italiaanse wedstrijden Strade Bianche (twaalfde) en Roma Maxima (veertigste).

Woensdag staat hij aan de start van de Tirreno-Adriatico. NU.nl sprak met hem in de aanloop naar de Italiaanse rittenkoers, die dit jaar een ijzersterk deelnemersveld kent.

Hoe is de vorm in dit stadium van het seizoen?
"Erg goed. Afgelopen weekend heb ik twee schitterende koersen gereden. Ik wilde goed zijn en dat is gelukt, al zat er niet echt een topresultaat tussen. Ik ben tevreden over de vorm, al neem ik aan dat er nog wat bij kan. Ik had in de voorbereiding wel wat knieklachten die maar niet weg gingen. Dat was niet ideaal, maar het lijkt nu opgelost. Ik heb er bijna geen last meer van en word nu nog elke wedstrijd beter."

Wat zijn de verwachtingen voor de Tirreno?
"Dat het heel zwaar wordt. Er staat een enorm sterk deelnemersveld met eigenlijk alle klassementsrenners uit de Giro, de Tour en de Vuelta. Misschien is het peloton nog wel sterker dan de Tour. Ik heb dan ook geen ambities voor het klassement. We richten ons in principe op de sprints met Marcel Kittel. Hopelijk kunnen we een keer winnen. Als ik me heel goed voel, wil ik me in bergetappes testen. We willen ook beginnen met een goede ploegentijdrit omdat we daar in het verleden wat moeite mee hadden. De individuele tijdrit op de laatste dag is wel echt een doel voor mij. Misschien is het beter om daarvoor niet volle bak te gaan."

Mogen we jou al zien als een echte klassementsrenner?
"Dat is voor mij ook een beetje de vraag, al hoopt heel Nederland misschien dat ik dat word. Voor de Tirreno is dat nog wat te veel gevraagd. Het zou heel verrassend zijn als ik top tien ga rijden. Ik hoop in eerste instantie een beetje de klassiekerkant op te gaan."

Is dagsucces straks ook het doel in de Tour?
"Als ik hem rijd, hè. Dat hangt nog af van de ploeg en of ik in vorm ben. Ik hoop wel te gaan en dan ga ik waarschijnlijk in dezelfde rol als vorig jaar. Ik ga er voor mezelf wel vanuit dat ik de Tour rijd. Oef, dat is een gevaarlijke uitspraak. Naja, nu heb ik het al gezegd."

Is dat de enige grote ronde?
"Als het de Tour wordt wel ja. De Giro rijd ik in ieder geval niet. Ik heb al een druk voorjaar met de Ronde van Baskenland en de klassiekers. Mocht ik de Tour niet doen, dan zal het de Vuelta worden."

Wat zijn de ambities in Frankrijk?
"De sprint aantrekken en hopen dat we met de ploeg weer een etappe winnen. Zelf voor de dagzege gaan is niet makkelijk. Veel kansen op een succesvolle ontsnapping zijn er niet en in een tijdrit moet ik het tot nu toe nog afleggen tegen de concurrentie. Het mikpunt voor de ploeg blijft de sprint. Die kwaliteiten moeten we ook niet zomaar vergooien omdat we andere dingen willen. We zijn misschien wel de beste sprintploeg ter wereld, samen met QuickStep dan. Toch was het wel mooi om te zien dat we in de Strade Bianche met vier rijders in de kopgroep van 25 man zaten, samen met de Cancellara's en de Sagans van deze wereld. Dat zegt wel iets over het klimmersniveau van onze ploeg en biedt hoop voor de toekomst."

Zal de druk groter zijn in de Tour na jouw sterke optreden van vorig jaar?
"Tot nu toe heb ik nog weinig van verwachtingen gemerkt. Als mensen denken dat ik een klassement kan rijden, denk ik dat het te veel gevraagd is. Ik wil zelf ook heel graag grote stappen maken, maar bergop kom ik nog wel wat tekort. Er wordt natuurlijk gedacht dat ik na mijn tweede plaats in de Eneco Tour overal goed presteer, maar zo simpel is het niet. De Tirreno is bijvoorbeeld al iets heel anders. Ik hoop dit voorjaar de benen van de Eneco Tour terug te vinden en finales te rijden in de Amstel Gold Race, Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik."

Toch heb je bergop al goed gereden in de Tour.
"Soms kon ik met de beteren mee, maar moest er wel vrij snel af hoor. Ik heb nog nooit de bevestiging gekregen dat het er echt in zit en heb daar ook geen problemen mee. Ik heb nog heel wat jaartjes om beter te worden en daar ga ik hard aan werken."

Kunnen jullie sprint- en klassementsambities tegelijk hebben als ploeg?
"In kleine rondes wel, maar in grote wedstrijden zoals de Tour is het moeilijk. Dan moeten we misschien toch een keuze maken. We hebben maar negen renners en als daar een sprinttrein bij zit, kunnen we daarnaast moeilijk nog voor het klassement gaan. Voorlopig blijft de keuze daarop liggen omdat we geen echte klassementsman hebben."

Mollema: 'Tirreno goede test voor Tour de France'