Bauke Mollema mag na veel trainingsuren de afgelopen maanden eindelijk meedoen aan een serieuze koers. De Belkin-renner staat woensdag aan de start van de Tirreno-Adriatico.

"Ik zag de Ruta del Sol meer als een heel goede training. De World Tour-wedstrijden zijn toch waar ik me wil laten zien", aldus de Groninger in gesprek met NU.nl.

Mollema liet in de Spaanse rittenkoers, waar hij zesde werd, al zien in goede vorm te zijn. Hij voelt zich beter dan vorig jaar in dit stadium van het seizoen.

"Ik heb echt een goede winter gedraaid, maar het grootste verschil zit in mijn goede prestaties van vorig jaar. Daardoor is mijn basisniveau hoger geworden."

Test

De 27-jarige Mollema werd in 2013 knap zesde in de Tour, reed top tien in drie verschillende klassiekers en eindigde als tweede in de Ronde van Zwitserland. Hij realiseert zich dat de verwachtingen daardoor hoger zijn voor dit jaar.

"Natuurlijk weet ik dat meer mensen naar me zullen kijken, maar in principe verandert er niks. Ik heb binnen de ploeg wel laten zien dat ik een hoog niveau kan halen. Dat geeft mijn ploeggenoten vertrouwen om voor mij te rijden."

In de Tirreno deelt Mollema het kopmanschap met Robert Gesink, wat in de Tour komende zomer ook het geval is. "Op zich kunnen we dit wel zien als een goede test voor de Tour. Dat was ook de laatste race die ik samen met Gesink heb gereden."

Kwaliteit

Discussie over de belangrijkste man in Italië deze week en straks in Frankrijk wil Mollema nog niet voeren. "Ik heb het afgelopen jaar een flinke stap gezet, maar het is goed dat we hier en in Frankrijk samen voor het klassement vertrekken. Hierna rijden we ook nog de Ronde van Baskenland samen."

Op een gegeven moment moet Belkin in de Tirreno misschien kiezen welke kopman de voorkeur krijgt, al is dat volgens Mollema geen must. "We weten allebei dat alles mogelijk is als we ons hoogste niveau halen. Zolang we dicht bij elkaar staan, zie ik geen reden om iemand te laten vallen. Na de eerste aankomst bergop weten we wel hoe de conditie is."

De Tirreno is ook voor Belkin als ploeg een goede testcase. "Niet alleen voor de Tour, ook voor de manier waarop we als ploeg willen rijden. Net als vorig jaar op de belangrijke momenten van voren zitten, zelf het initiatief nemen. Het afgelopen jaar heeft wat dat betreft veel vertrouwen gegeven. Ook qua aantal overwinningen, al gaat het om de kwaliteit van die zeges."

Uitdaging

Op zijn goede vorm wil Mollema met het oog op de rest van het seizoen nog niet te veel vertrouwen. "Dit zegt nog niks over de Tour en de rest van het jaar. Vorig jaar was ik minder op dit moment en goed in de Tour. Ik heb nu ook nog maar vijf koersdagen in de benen. Dat is veel minder, maar daardoor heb ik wel extra zin om weer te gaan rijden."

Mollema en Gesink nemen het in de Tirreno op tegen een aantal grote namen, al haakte de belangrijkste kanshebber Chris Froome geblesseerd af. "Dat lijkt een meevaller, maar nu sturen ze Richie Porte en die won vorig jaar Parijs-Nice. Het maakt dus niet veel verschil."

"Het deelnemersveld is gewoon heel sterk, misschien wel met de Tour te vergelijken. Dat maakt het juist een uitdaging. Ik richt me vooral op de twee bergritten en we willen beginnen met een goede ploegentijdrit. Iedereen wil natuurlijk graag zien waar hij staat."