Moreno Hofland schreef maandag de tweede etappe van Parijs-Nice op zijn naam en kon na de ritwinst zijn geluk niet op.

"Dit is een geweldige zege", aldus de sprinter van Belkin. "Het team reed vandaag fantastisch. Het was weer een hectische rit vanwege de wind. Bij de gevaarlijke punten probeerden we allemaal voor in het peloton te zitten."

Hofland troefde de Duitse sprinter John Degenkolb van Giant-Shimano af in de massasprint. Nacer Bouhanni, zondag winnaar van de openingsrit, eindigde als derde vóór de Noren Alexander Kristoff en Thor Hushovd.

"Ik wilde ze verrassen, dus ik maakte er een lange sprint van", aldus Hofland over de gekozen tactiek. "Ik ging aan met nog 250 meter te gaan en niemand haalde me bij. Ik ben zo blij, want dit is een grote race."

Tegen het einde van de etappe kwam Lars Boom ten val, die naar later bleek daarbij zijn elleboog brak en daarmee de koers moest verlaten. "Lars viel en dat was jammer, want hij zou de sprint voor me aantrekken. We moesten dus improviseren", keek Hofland terug.

"Met nog twee kilometer te gaan zat ik zo ver achterin het peloton dat ik dacht dat ik kansloos was. Ik vond echter een opening en Jos van Emden bracht me naar voren. Hij deed het geweldig en bracht me in het wiel van Degenkolb. Toen kon ik de sprint aangaan."

Vader

Voor de Nederlander was het zijn tweede zege van het seizoen na winst in de vierde rit van de Ruta del Sol. Vorige week werd hij tweede in Kuurne-Brussel-Kuurne.

Met zijn etappezege in Frankrijk troeft Hofland overigens een familielid af. Zijn vader Peter werd als rijder van het Nederlandse amateurteam in 1984 vijfde in een etappe van Parijs-Nice.

"Mijn vader vertelde me pas deze week over zijn race in Parijs-Nice. Nu ben ik beter dan hij. Die heb ik binnen. Ik kan het gewoon niet geloven. Het is heel speciaal om hier een etappe te winnen."

Boom stapt af in Parijs-Nice met gebroken elleboog

Hofland zegeviert in tweede etappe Parijs-Nice