Matthijs Büchli heeft donderdagavond bij de WK baanwielrennen voor het tweede jaar op rij brons veroverd op het onderdeel keirin.

De Nederlander eindigde in het Colombiaanse Cali in de finale als derde achter wereldkampioen François Pervis uit Frankrijk en thuisfavoriet Fabian Hernando Puerta Zapata.

Büchli profiteerde in de eindstrijd optimaal van een valpartij van de Duitse oud-wereldkampioen Maximilian Levy, waardoor ook titelverdediger Jason Kenny uit Groot-Brittannië kansloos werd.

Terwijl de Nederlander wegzakte in het veld van zes, raakten beide topfavorieten met elkaar in de clinch. Levy ging onderuit en Kenny raakte te ver achterop doordat hij naar buiten werd gedrongen.

Diskwalificatie

Büchli was ook al met wat geluk doorgedrongen tot de eindstrijd van de keirin, een onderdeel met heats die deels achter een zogeheten derny worden afgewerkt. Hij eindigde in zijn halve finale slechts als vierde, waar een plaats in de top drie was vereist, maar profiteerde van diskwalificatie van de Maleisiër Azizulhasni Awang.

Die werd verantwoordelijk gehouden voor een zware crash van Matthew Glaetzer uit Australië, die over het stuur van zijn fiets duikelde en hard over de baan en het middenterrein stuiterde. Büchli kwam weg met slechts een waarschuwing.

Ligtlee

Op de 500 meter tijdrit eindigde Elis Ligtlee niet op het podium. De 19-jarige Nederlands kampioene op dit onderdeel finishte als vijfde met een tijd van 33,909 seconden.

Ze kwam een fractie tekort voor de bronzen medaille, die de Russin Anastasia Voinova met een tijd van 33,789 in de wacht sleepte.

De Duitse Miriam Welte won het goud in 33,451, de Australische wereldrecordhoudster Anna Meares het zilver met 33,548.

Veldt

Tim Veldt kon weinig uitrichten op het onderdeel scratch, een race over zestig ronden waarin twintig renners tegelijkertijd starten.

De Nederlander moest genoegen nemen met de negende plaats, een ronde achter de top drie. De Rus Ivan Kovalev veroverde het goud, voor de Ierse titelverdediger Martyn Irvine en Cheung King-lok uit Hongkong.