Moreno Hofland heeft zondag de laatste etappe van de Ruta del Sol gewonnen. De 22-jarige sprinter van Belkin kwam na een rit over bijna 160 kilometer, van Ubrique naar Fuengirola, als eerste over de finish.

Hofland, die zaterdag in de vierde etappe nog als derde was geëindigd, bezorgde de Nederlandse wielerploeg daarmee de eerste overwinning van het seizoen.

De Spanjaard Alejandro Valverde schreef de Ruta del Sol voor het derde jaar op rij op zijn naam.

De renner van Movistar toonde zijn klasse in Andalusië door na de proloog ook de eerste twee etappes te winnen.

Valverde hield in het eindklassement de Australiër Richie Porte (tweede) en landgenoot Luis León Sánchez (derde) bijna een halve minuut achter zich.

Dumoulin

In de afsluitende rit van zondag reed Tom Dumoulin lang vooraan. De Limburgse coureur van Giant-Shimano zat aanvankelijk in de kopgroep en reed in de finale alleen aan kop. Dumoulin werd op enkele kilometers van de finish echter ingelopen door het jagende peloton, dat uit was op een massasprint.

Daarin toonde Hofland aan dat hij over snelle benen beschikt. De Brabander verraste de Duitser Nikias Arndt (Giant-Shimano) en Kenneth Van Bilsen uit België, die genoegen moesten nemen met respectievelijk de tweede en derde plek.

''Het plan was eigenlijk om mee te zitten in de kopgroep, maar in de sprint viel alles samen'', zei de gelukkige winnaar, die vorig jaar al een rit won in de Ronde van Hainan. ''Dit is mijn eerste zege in Europa, een heel belangrijke.''