Oleg Tinkov staat op het punt Team Saxo-Tinkoff voor zes miljoen euro over te kopen van Bjarne Riis. De Russiche zakenman handhaaft de voormalige Tourwinnaar uit Denemarken wel als manager van de wielerequipe.

Maandag zullen de twee hun plannen nader toelichten op een persconferentie in Londen, weet La Gazzetta dello Sport.

Tinkov, eigenaar van co-sponsor Tinkoff Bank, is bereid elf tot dertien miljoen euro per jaar te investeren in de werkgever van onder meer Alberto Contador.

De overname is opmerkelijk omdat de Rus het afgelopen jaar via Twitter meer dan eens kritiek uitte op Contador, die hij te veel vond verdienen en te matig vond presteren in de Tour de France.

Riis zou zijn renners al hebben ingelicht over de op handen zijnde overname. "Ook de komende vier jaar ben ik nog jullie ploegleider. Op deze manier heb ik minder om me druk over te maken en kan ik me volledig focussen op het sportieve gedeelte."

Tinkov was al ruim anderhalf jaar actief als co-sponsor van de equipe, maar liet afgelopen zomer weten dat hij de samenwerking wilde beëindigen. Eerder deze maand doken er echter al geruchten op dat de Rus de ploeg over wilde nemen van Riis, die onder vuur ligt vanwege een rapport van Anti-Doping Denmark.