Jan Janssen is blij dat Utrecht eindelijk de start van de Tour de France binnen heeft gehaald. De Tourwinnaar van 1968 was als ambassadeur van een Tourstart in de Domstad al sinds 2002 bij het project betrokken. "Dit is een prachtig moment."

"We hadden er eigenlijk nog niet op gerekend in 2015, omdat de Tour nog nooit twee jaar op rij buiten Frankrijk begon, maar we zijn er erg blij mee."

Ook Joop Zoetemelk, die de Tour in 1980 op zijn naam schreef, is tevreden. "Dit is een mooie overwinning voor Utrecht." De grote hoeveelheid grote rondes die de laatste jaren in Nederland startten, is volgens hem te danken aan het feit dat Nederland een fietsland is. "Bovendien staat de wielersport hier goed aangeschreven. Het is populair."

Sinds 2002 mikte Utrecht al op een Tourstart in 2010, maar daar ging Rotterdam uiteindelijk mee aan de haal. "We zijn toen met een banddikte verslagen", weet Janssen. Na die nederlaag was er een moment van bezinning. "Maar uiteindelijk hebben we doorgezet."

De laatste jaren werd er een goed contact opgebouwd met Tourdirecteur Christian Prudhomme. "Ik heb hem op een gegeven moment gezegd: 'ik moet geen 85 zijn voordat het eindelijk zo ver is'", vertelt de 73-jarige Janssen.

De keuze voor Utrecht was niet moeilijk, denkt hij. "Het is een fantastische stad met jonge mensen, veel fietsen en ambitie. dat sluit prima aan bij de Tour."

Nederlandse winnaar

Een nieuwe Nederlandse Tourwinnaar ziet Janssen nog niet direct opstaan. "We hebben heel talentvolle renners die heel ver kunnen komen, maar de komende jaren zit je nog met Froome. En dan heb je ook Quintana en Kwiatkowski nog", noemt hij de renners op die hij de komende jaren in de grote rondes op het podium verwacht.

Lees ook: Boom: 'Deze start is leuker voor het publiek'