Het draaiboek voor de start van de Tour de France in 2015 in Utrecht ligt al vijf jaar klaar.

''We hebben ons huiswerk goed gedaan. De plannen waren al uitgewerkt in 2010'', zegt Jan Janssen, de oud-Tourwinnaar die zich meer dan tien jaar heeft ingezet om de Ronde van Frankrijk naar Utrecht te halen.

''In dat jaar is de start naar Rotterdam gegaan en ik was daar zeer teleurgesteld over. Toen was ik wel even in mijn wiek geschoten'', zei de 73-jarige Janssen vrijdag tegen de NOS.

Tourdirecteur Christian Prudhomme gaf Janssen het advies om zich met Utrecht kandidaat te blijven stellen. ''Jullie komen misschien ook nog eens aan de beurt. Nou, we hebben er keihard voor geknokt en het is toch gelukt.''

De jarenlange lobby kostte Janssen geen moeite. ''Als je wielrenner bent geweest, is dat geen moeite meer. Het heeft lang geduurd, maar er is natuurlijk maar één Tourstart per jaar."

"Het moet ook passen in het schema van de Tour. De ronde mag tegenwoordig nog maximaal 3500 kilometer lang zijn en de organisatie wil de Alpen en de Pyreneeën aandoen. Als je dan in Utrecht start; kun je niet te lang in deze omgeving blijven.''

Lees ook: Top 5: Tourstarts in het buitenland

Lees ook: Boom: 'Een proloog in Utrecht zou leuk zijn'