De wielervakbond VVBW en zijn voorzitter Bobbie Traksel willen een eigen ploeg op continentaal niveau opzetten om onderdak te bieden aan werkloze Nederlandse en Belgische profs.

Het team moet de coureurs een overbruggingsjaar geven tot de arbeidsmarkt nieuwe kansen biedt in 2015.

"Je zou de ploeg deels uit deze Nederlandse en deels uit Belgische profs zonder ploeg kunnen laten bestaan'', zegt Traksel op de website cyclingonline.nl.

"Maar het is ook belangrijk om jonge renners die normaal zouden zijn doorgestroomd naar de profs, eventueel onderdak te bieden.”

"We hebben een geldschieter, maar er moeten nog sponsors bij komen omdat wij als profs nu eenmaal niet voor een appel en een ei kunnen rijden. Iedereen is bereid in te leveren, maar ook wielerprofs hebben hypotheken te betalen en gezinnen te onderhouden."

Vacansoleil

De Nederlandse ploeg Vacansoleil-DCM maakt komend seizoen geen deel meer uit van het peloton. Ook Traksel zit nog zonder werkgever. Dat geldt volgens hem voor nog vijf anderen: Kenny van Hummel, Wouter Mol, Maurits Lammertink, Bert-Jan Lindeman en Reinier Honig.

Traksel zegt dat de situatie nog nooit zo slecht was als nu. ''Ik ben dertien jaar prof, maar dit heb ik nog nooit mee gemaakt. Er zijn in totaal vijf teams gestopt, waardoor er 135 renners op straat staan."

"Voor 2015 lijkt het er al weer beter uit te zien, er zijn nieuwe initiatieven - zoals de ploeg van Alonso - en het zou mooi zijn als we als vakbond kunnen helpen om dit tussenjaar te overbruggen. Dan kun je pas echt iets voor je renners betekenen."

"Ik hoop dan ook dat bedrijven met hart voor de wielersport een gebaar willen maken. Ze mogen altijd contact opnemen, maar daarbij is snel reageren het devies, de tijd begint te dringen."

Lees ook: Sombere toekomst dreigt voor talenten Vacansoleil