Tourlegende Steven Rooks mocht maandag als directeur sportief wereldkampioene tijdrijden Ellen van Dijk verwelkomen bij zijn Boels-Dolmans-formatie. 'Zij is van het kaliber Tony Martin.'

"Het mag duidelijk zijn dat wij ontzettend trots zijn dat we Ellen bij onze ploeg mogen verwelkomen", legt de voormalige bergkoning van de Tour uit aan NUsport.

Rooks twijfelde er niet aan om Van Dijk meteen voor de komende drie jaar vast te leggen. "Wij willen iemand de kans geven om goud te halen bij de Spelen van Rio in 2016. Het zou geweldig zijn als ons dat de komende jaren lukt."

Naast Van Dijk heeft Boels-Dolmans met de Britse Lizzie Armitstead een tweede troef in huis. Zij veroverde bij de Spelen van Londen in de wegwedstrijd het zilver achter Marianne Vos. 

Hoofdprijzen

"Wij wilden iemand hebben die in Rio om de hoofdprijzen meestrijdt. Vos is dan één, maar die lag al vast. We hoefden daarna niet lang te twijfelen om Van Dijk in huis te halen", aldus Rooks die benadrukt dat zijn nieuwste aanwinst in Rio naast de tijdrit en de wegrit ook op de baan om het goud kan strijden.

Hij trekt daarbij de vergelijking met de Duitse tijdritspecialist Tony Martin, die met vergelijkbare overmacht bij de mannen het WK-goud op de tijdrit veroverde als Van Dijk bij de vrouwen. "Ellen reed constant met 47 kilometer per uur rond. Het gat dat zij met de rest van het veld had is vergelijkbaar met dat van Martin bij de mannen." 

Bent u als klimspecialist van plan Van Dijk de komende jaren een aantal lessen op dat gebied te geven?
"Haha nou, ik denk dat Ellen zichzelf daar de afgelopen jaren al erg goed in ontwikkeld heeft. Dat zagen we afgelopen seizoen ook in de Ronde van Vlaanderen en de Waalse pijl. Met haar grote lichaamsomvang heeft ze op dat vlak dus al een mooie ontwikkeling doorgemaakt."