Leontien Zijlaard-van Moorsel genoot dinsdag voor de televisie intens van Ellen van Dijk, die haar in haar voetsporen trad door in Florence de wereldtitel tijdrijden te pakken.

Door Rypke Bakker

"Dit is waanzinnig. Ik heb een hele mooie opvolgster", zegt Zijlaard-van Moorsel, die in 1998 en 1999 de wereldtitel bij het tijdrijden pakte, in gesprek met NUsport. "Ellen reed zo krachtig. Iedere pedaalslag was raak."

De meervoudig olympsich kampioene twijfelde voorafgaand aan de race niet aan een wereldtitel voor Van Dijk, die zondag met haar ploeg Specialized-lululemon ook al de ploegentijdrit won.

"Ik had al mijn geld wel durven inzetten op Van Dijk. Als je zoals haar acht van de tien tijdritten dit jaar hebt gewonnen en in die andere twee word je tweede, dan ben je de topfavoriet."

"Bovendien noemden Van Dijks ploeggenoten haar zondag 'een machine'. Ze verrichtte heel veel kopwerk. Als je dat kan dan ben je in de vorm van je leven. Het is ook zo terecht. Ellen heeft de afgelopen jaren heel veel in zichzelf geïnvesteerd. Van sportster is ze topsportster geworden."

Pijn

Zijlaard-Van Moorsel moest na de race ook even aan haar eigen titels denken. "Als je het Wilhelmus hoort en je ziet Van Dijk met haar ouders, dan weet je hoe mooi dat is."

"Het is een gevoel dat niemand je meer kan afnemen. Alle pijn die je hebt geleden ben je in één klap vergeten.”