De Fiesole en de Via Salviati, dat zijn de scherprechters tijdens de wegwedstrijd op de WK wielrennen. Vanwege deze hellingen staan er relatief veel klimmers in onze lijst met kandidaten voor de regenboogtrui bij de mannen. De koers begint zondag om 10.00 uur.

1. Alejandro Valverde

Dankzij de droomselectie die de Spaanse bondscoach Javier Minguez meeneemt naar de WK kan het niet anders dan dat er een Spanjaard op 1 staat. Met renners als Alberto Contador, Joaquim Rodriguez, Samuel Sanchez en Luis Leon Sanchez is het eigenlijk om het even wie er precies de lijst aanvoert. Wij gaan voor Valverde, al is het alleen maar omdat na twee keer zilver en twee keer brons El Imbatido eindelijk eens de wereldtitel mee naar huis moet nemen.

Een speciale vermelding maken we voor Daniel Moreno. Als het geheime wapen achter Valverde en Rodriguez kan dit zomaar de Spanjaard zijn die wel enige ruimte krijgt. Toonde met twee dagzeges in de Vuelta aan over de juiste vorm te beschikken en hij kan meer dan aardig uit de voeten in de Toscaanse heuvels. De troef van Katoesja kan daarnaast misschien wel rekenen op Russische steun.

2. Peter Sagan

De kopman van Cannondale is de ultieme afmaker van lange koersen en toonde in de Tour en onlangs in Canada aan zware, lange ritten goed te kunnen verteren. Kan bij de WK echter niet rekenen op de steun van een omvangrijke ploeg en bijna niemand zal met Sagan in zijn wiel naar de streep willen rijden.

3. Robert Gesink

De uitzondering daarop is Robert Gesink. De ‘Condor van Varsseveld’ verbaasde vriend en vijand door in de sprint de GP van Quebec te winnen. Zelfs Sagan zat er op dat moment doorheen. Na een desastreuze Giro en een slow start in de Tour begint de Belkin-rennner zijn draai te vinden. Krijgt van bondscoach Johan Lammerts ook de nodige steun in Florence. Onder anderen van ploeggenoot Bauke Mollema, die in de Vuelta aantoonde ook voor de dagzege te kunnen rijden.

4. Chris Froome

Niet te stuiten in de belangrijkste koers van het jaar. Toonde zijn suprematie bergop met venijnige versnellingen op de Mont Ventoux. Zal in Florence echter solo moeten aankomen of de wielerwereld voor een tweede keer in één seizoen doen verbazen door opeens ook over een eindsprint te beschikken. De grootste uitdaging voor de in Kenia geboren renner kan weleens uit eigen gelederen komen. Land- en ploeggenoot Bradley Wiggins stelt voor Froome te willen knechten, maar het duo kan niet of nauwelijks met elkaar door één deur.  De Tourwinnaar van 2013 wacht nog altijd op de felicitaties van de Tourwinnaar van 2012.

5. Nairo Quintana

De Colombianen gaan op volle oorlogssterkte van start en doen dat met één van de sterkste selecties. Rigoberto Uran, Sergio Henao en Carlos Betancur hebben alle drie een ijzersterk seizoen achter hun naam staan. Hoewel Uran op papier de kopman zal zijn, gaan wij voor Nairo Quintana, de naaste uitdager van Froome in de Tour en de winnaar van het bolletjestricot. Toonde in Annecy aan koersen koelbloedig af te kunnen maken. En mocht Uran de Colombiaan zijn die in de finale meezit, dan zou het goud zomaar een tweede keer verkocht kunnen worden.

6. Chris Horner

The man of the hour kan in Florence rekenen op adjudanten Tejay van Garderen en Andrew Talansky. Na zijn verrassende eindzege in de Vuelta zal de bijna 42-jarige Amerikaan de criticasters de mond willen snoeren op het zware parcours in de Florentijnse heuvels. Weet dat alle ogen op hem gericht zijn en zal hoogstwaarschijnlijk nauwelijks tot geen ruimte krijgen.

7. Daniel Martin

Achter Sagan hebben Daniel Martin en Roman Kreuziger zich in 2013 ontpopt tot de afmakers van het peloton. Wij schatten de kansen van de Ier, die in Florence de in de Vuelta excellerende Nicolas Roche aan zijn zijde weet, net iets groter in na zijn imposante zege in Luik-Bastenaken-Luik. De klassieker die het best te vergelijken is met het WK-parcours.

Kreuziger heeft zich daags voor de WK afgemeld. Hij voelt zich niet fit genoeg na zijn deelname in de Tour en de Vuelta.

8. Philippe Gilbert

Verdedigt zijn wereldtitel en verdient daardoor sowieso een plek op de lijst. Kan de eerste renner worden sinds Paolo Bettini die de regenboogtrui succesvol verdedigt, maar beleeft tot nog toe een seizoen zonder echte uitschieters. Dat gold echter ook voor 2012 toen hij, met dank aan zijn sterke Belgische ploegmaats, naar de wereldtitel soleerde in Valkenburg. In Italië mogen de Belgen slechts met zeven man van start gaan door de tegenvallende prestaties dit seizoen. Gilbert stapte af in de Vuelta, maar niet voordat hij een etappe op zijn naam schreef.

9. Vincenzo Nibali

De hoop van Italië. Maar het is lang geleden dat de Italianen met een dermate zwakke selectie aan de mondiale titelstrijd begonnen. Niettemin toonde Nibali in 2013 aan één van de sterkste renners van het peloton te zijn. Na zijn zege in de Giro d'Italia boog hij in de Vuelta d'España alleen voor een Amerikaan. Toch verwachten we dat Alessandro Ballan (2008) als laatste Italiaanse wereldkampioen geen opvolger krijgt.

10. Fabian Cancellara

De viervoudig wereldkampioen tijdrijden stond bij de wegwedstrijd nog nooit op het WK-podium. Maar 'Spartacus' toonde zich in de lange, zware klassiekers al zo vaak de beste dat hij niet mag ontbreken op deze lijst. Mocht hij er op de laatste beklimming van de Fiesole nog bij zitten, dan kan hij in de hem kenmerkende hoge versnelling naar de medailles rijden, zoals hij deed in de wegwedstrijd van de Olympische Spelen van Peking (zilver).

Outsider: Warren Barguil

De erelijst van de wereldkampioenschappen staat vol verrassingen en wij zetten graag in op de jeugd. Zoals Warren Barguil. De 21-jarige Fransman van Argos-Shimano geldt als één van de grootste talenten in het peloton en bezorgde zijn Nederlandse werkgever twee ritzeges in de Vuelta. Met het oog op de zwakke Franse selectie zou hij zomaar voor eigen kansen mogen koersen.