Marianne Vos heeft haar leidende positie in de Ronde van Toscane met verve verdedigd. 

De renster van Rabobank-Liv/Giant eindigde donderdag in de eerste etappe naar Massa e Cozzile na 126 kilometer als derde, in dezelfde tijd als winnares Giorgia Bronzini.

Vos, woensdag de snelste in de proloog, zag de Italiaanse in het klassement dankzij de bonificaties wel naderen tot op vijf seconden. Behalve Vos eindigde ook Anna van der Breggen in de voorste groep van zeven rensters. Zij werd zesde.

Ook in het klassement bezet Van der Breggen die positie, op twaalf seconden van Vos.

De olympisch kampioene op de weg stond er in de slotfase alleen voor, omdat haar drie nog resterende ploeggenotes in de kop van de koers moesten passen op het laatste klimmetje. De overgebleven rensters deden er vervolgens alles aan om het Vos met verschillende uitvallen moeilijk te maken.

''Marianne heeft alles gecounterd. Heel knap'', liet ploegleider Koos Moerenhout op de website van de Raboploeg weten. ''Weer liet ze zien dat ze goed in orde is. In de sprint was Bronzini helaas te sterk, maar van haar verliezen is geen schande.''

Voor Vos geldt de Ronde van Toscane als goede voorbereiding op het WK in Florence, waar ze op 28 september hoopt succesvol haar titel te verdedigen.