Bauke Mollema wist al voor de start van de zeventiende etappe dat het woensdag voor hem moest gebeuren in de Ronde van Spanje. "De hele dag dacht ik aan een aanval in de laatste kilometer." 

"Ik wist dat het peloton niet zo groot meer zou zijn na dat klimmetje in de finale", zegt de kopman van Belkin, die zag hoe alles voor hem op zijn plek viel in de straten van Burgos. "Dit was mijn enige kans."

''Door de harde wind werd de voorste groep in de laatste dertig kilometer al flink uitgedund. Dat was mooi meegenomen. Toen we onder de rode vlag van de laatste kilometer door reden, ging het tempo wat omlaag. Ik zag meteen dat dit het moment was om toe te slaan'', aldus Mollema, die vanaf de linkerkant van de weg de aanval zocht.

Hij kruiste voor de groep langs en trok op rechts hard door. ''Ik heb alles gegeven, het deed heel veel pijn, maar gelukkig haalde ik het tot aan de finish.''

Ambitie

De nummer zes van de Ronde van Frankrijk ging de Vuelta in met de ambitie om mee te doen in de top van het klassement.

''Maar na de eerste week voelde ik al dat dit heel zwaar ging worden, zeker na die heftige Tour. Vanaf toen heb ik me gefocust op een ritzege. Het is geweldig dat het nu lukt.''

Mollema gaf met zijn geslaagde aanval meteen zijn visitekaartje af voor het WK, over twee weken in Florence. De Belkin-renner gaat in de wegrace als kopman van de Nederlandse ploeg van start.