Tom Boonen maakt door blessureleed mentaal een zware periode door. De Belg heeft dit jaar weinig aansprekende resultaten geboekt en de afgelopen twee maanden geen koers gereden.

De renner van Omega Pharma-QuickStep heeft al het hele seizoen last van een blessure aan het zitvlak. "Het gaat de goede kant uit. De huid rond mijn bilnaad is al terug gegroeid", meldt Boonen trots aan Belgische media.

"Maar nu moet ik die nog laten aansterken. Ik heb twee keer geprobeerd een uurtje te fietsen, maar dat viel dik tegen. Daarom is het beter dat ik me nu wat spaar. Ik verwacht eind september de fietstrainingen te mogen hervatten."

Die trainingen zijn welkom, want het thuiszitten is moeilijk voor de 32-jarige Boonen. "Thuis komen de muren op me af." Hij benadrukt echter geen last te hebben van motivatieproblemen.

"In de media verscheen het bericht dat ik uitgeblust was en last zou hebben van een burn-out, maar daar is absoluut geen sprake van. Akkoord, ik heb dit jaar veel pech gekend en dat heeft me ook wel een mentale tik gegeven. Conditioneel stond ik er echter wel."

WK

Boonen is dan ook nog wat van plan in 2014. "Volgend jaar wil ik er echt opnieuw staan en, wie weet, nog eens uitpakken zoals in 2012." Toen won hij onder meer de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix.

Eind deze maand in Florence wordt voor de derde keer in vier jaar het WK verreden zonder Boonen. "Er niet bij zijn op een wereldkampioenschap is altijd jammer, al doet het dit jaar iets minder pijn. Het parcours is namelijk niet echt iets voor mij."

"Dan was de teleurstelling in 2010 (Geelong) en 2011 (Kopenhagen) veel groter toen ik twee kansen op een nieuwe wereldtitel door een blessure aan mij zag voorbijgaan."