Alexandre Geniez heeft zondag de vijftiende etappe van de Vuelta op zijn naam geschreven. De Fransman van FDJ was in de zware bergrit de sterkste van een kopgroep die vroeg ontstond.

Al snel in de etappe die het peloton over vier cols van de eerste categorie voerde, was er een kopgroep van bijna dertig renners. Even later bleven Geniez, Warren Barguil, Mikael Cherel, Francis De Greef, Andre Cardoso en Nicolas Edet over.

Cardoso en Geniez bleken de beste klimmers. In de afdaling van de Port de Balès ging de Fransman ervandoor en moest de Portugees passen. Geniez gaf die voorsprong niet meer uit handen.

De winnaar, die eerder voor Argos-Shimano reed, bezorgde de Fransen een zege op het eigen grondgebied. De rit over liefst 225 kilometer ging van start in Andorra en eindigde op de Peyragudes.

Roche

Michele Scarponi, die ook deel uitmaakte van de kopgroep, werd tweede. Nicolas Roche waagde een poging om zijn zaterdag opgelopen achterstand goed te maken. De Ier pakte slechts dertien seconden op de favorieten, maar werd wel derde.

Klassementsleider Vincenzo Nibali won het sprintje van de achtervolgende groep met klimmers en eindigde als vierde. Thibaut Pinot, teamgenoot van Geniez, verloor in de laatste kilometers nog wat kostbare seconden voor het klassement.

​In het algemeen klassement behield Nibali een voorsprong van 50 seconden op de Amerikaan Chris Horner. De Spanjaard Alejandro Valverde volgt op 1.42.

Achter het klimgeweld stapten veel renners af tijdens de tweede zware bergrit op rij. Onder meer Philippe Gilbert en Tony Martin hielden het voor gezien met het oog op het WK later deze maand in Florence. Maandag volgt een rit met aankomst in skioord Aramón Formigal.