Philippe Gilbert is zondag al vroeg afgestapt in de vijftiende etappe van de Vuelta. De wereldkampioen en winnaar van de twaalfde etappe hield het na ruim zestig kilometer voor gezien in de koninginnenrit.

De Ronde van Spanje wordt de afgelopen dagen geteisterd door slechte weersomstandigheden. In de stromende regen moet het peloton zondag vier cols van de eerste categorie bedwingen.

Gilbert zat zaterdag, toen eveneneens een zware bergetappe werd afgewerkt, nog in de kopgroep. Ongetwijfeld houdt de BMC-renner rekening met het wereldkampioenschap in Florence, waar hij eind deze maand zijn titel verdedigt.

Naast Gilbert hielden ook Belkin-renner Graeme Brown, Luke Rowe, Baden Cooke, Daniel Schorn en Tomasz Marczynski van Vacansoleil-DCM het zondag voor gezien. Later op de dag stapten Simone Stortoni, Zdenek Stybar (winnaar van etappe zeven) en Kristof Vandewalle ook af.

Tony Martin besloot pas in de laatste fase van de rit in de remmen te knijpen. De Duitser hoopt in Florence zijn wereldtitel tijdrijden te prolongeren. In totaal zijn er inmiddels 47 renners afgestapt tijdens deze editie van de Vuelta.