Wout Poels en Lieuwe Westra zijn zaterdag afgestapt in de veertiende etappe van de Ronde van Spanje. Hun ploeg Vacansoleil-DCM geeft geen reden op, maar mogelijk speelde het slechte weer de renners parten.

Poels en Westra reden een onopvallende Vuelta en bezetten een zeer bescheiden positie in het algemeen klassement; Poels stond 133e, Westra 156e. 

Ook Michel Kreder hield het tijdens de veertiende rit voor gezien. De Nederlandse renner raakte zateradag onderkoeld. Op de Port de Envalira, het dak van deze Vuelta, was het slechts vijf graden. "Dat is dertig minder dan waarbij we gisteren koersten", zegt Kreder. "Daarnaast regende het ook de hele dag." 

De afdaling van de klim van de buitencategorie bleek een riskante onderneming. "Ik ben eigenlijk naar beneden gegleden", vertelt de renner van Garmin-Sharp, die bovenop de volgende col afstapte. "Ik was zo verschrikkelijk koud, ondanks de vele extra lagen kleding die ik toen nog heb aangekregen. Ik voelde gewoon helemaal niets meer." 

Na de loodzware etappe zijn er nog drie Nederlanders in koers: Bauke Mollema, Johnny Hoogerland en Tom Stamsnijder. Ook Ramon Sinkeldam haalde zaterdag de finish niet. 

Sanchez

Belkin-renner Luis Leon Sanchez stapte af wegens onderkoeling. De Spanjaard reed nota bene in de kopgroep op weg naar Andorra. Sanchez ging zaterdag onderuit tijdens de afdaling van de Envalira, de hoogste berg tijdens deze Vuelta. De Spanjaard nam de 42e plek in. 

Ivan Basso, de nummer zeven in het klassement, stapte ook af wegens onderkoeling. De coureur van Cannondale had een achterstand van 2 minuten en 52 seconden op Vincenzo Nibali.

Naast Poels, Westra, Sanchez en Basso zetten ook Nick Nuyens van Garmin-Sharp en Sam Bewley (Orica-GreenEdge) hun fiets aan de kant. De Vuelta kent zaterdag een zware bergrit, waarin regen en kou de renners teisteren. 

WK

Poels is geselecteerd voor de WK-wegrace die over ruim drie weken in Florence wordt verreden, Westra komt daar uit in de individuele tijdrit.

Beide renners hebben al een nieuwe werkgever voor volgend seizoen. Poels tekende bij Omega Pharma-QuickStep, Westra vervolgt zijn loopbaan bij Astana.