Een week nadat de bijna 42-jarige Chris Horner zich de geschiedenisboeken in reed als de oudste ritwinnaar in een grote ronde ooit, scherpte de Amerikaan zijn record al weer.

De veteraan van Radioshack-Leopard kwam ook in de tiende etappe van de Vuelta Ciclista a España als eerste over de streep en heroverde en passant de rode leiderstrui.

Met nog vier kilometers te gaan ging Horner ervandoor. "De anderen speelden een spelletje. Ik was absoluut niet verrast over het tijdsverschil", sprak de oudgediende.

"Ik wist dat ze naar elkaar zouden gaan kijken als ik tien tot vijftien seconden voorsprong zou pakken, omdat ze allemaal zonder ploegmaat zaten. Vincenzo Nibali had net een aanval geplaatst en Joaquim Rodriguez blijft het liefst in het wiel zitten tot het einde."

Horner kwam uiteindelijk 48 seconden eerder over de streep dan Nibali, waar de veteraan zich al gelukkig geprijsd zou hebben met een halve minuut.

De Amerikaan voelde zich na afloop wel verplicht een dankwoord te uiten aan het adres van Fabian Cancellara. "Hij heeft hard voor mij gewerkt."

Woensdag staat er een tijdrit op het programma. Bepaald niet het favoriete onderdeel van de klassementsleider, beaamt hij. "Ik verwacht dat ik mijn trui dan weer af moet staan aan Nibali. Maar soms, heel soms, rijd ik een goede tijdrit."