Bauke Mollema heeft zondag zijn tweede plaats in het algemeen klassement geconsolideerd. De renner van Belkin verloor wel enkele seconden op Alberto Contador in de prestigieuze etappe met aankomst de Mont Ventoux.

Chris Froome zette een grote stap naar de eindzege door alle concurrenten van zich af te schudden en de etappe op zijn naam te schrijven. In de slotfase reed de geletruidrager weg bij Nairo Quintana, die al vroeg op de slotklim een aanval plaatste.

Contador bleef relatief lang in het spoor van Froome, reed ook weg bij Mollema en Laurens ten Dam, maar werd in de slotfase nog bijna ingelopen door beide Nederlanders.

Mollema heeft in het klassement nu een achterstand van 4.14 minuten op Froome. Zijn voorsprong op Contador is elf seconden. Ten Dam staat nog steeds vijfde, nu op 4.54 van de gele trui.

Robert Gesink finishte als zeventiende op de Ventoux. Mollema en Ten Dam legden beslag op de achtste en negende plaats, op respectievelijk 1.46 en 1.56 van Froome.

Langste etappe

Even na 10.45 uur begonnen de overgebleven 181 renners aan de langste etappe (242 kilometer) in deze Tour de France.

Na een zeer onstuimige openingsfase - in het eerste uur werd 48,2 kilometer afgelegd en in het tweede uur liefst 50,4 kilometer - ontstond in de lange aanloop naar de Ventoux een kopgroep van tien renners. Nederland werd van voren vertegenwoordigd door Wout Poels.

De renner van Vacansoleil-DCM kreeg gezelschap van onder anderen groenetruidrager Peter Sagan en, op de Franse feestdag, van de Fransen Christophe Riblon, Sylvain Chavanel en Pierrick Fédrigo.

Het peloton gaf al snel de zegen aan de vlucht; Team Sky nestelde zich aan de leiding en zorgde ervoor dat het verschil niet groter dan zeven minuten werd. Toen de ploeg van Froome hulp kreeg van Europcar en later Movistar, liep de marge snel terug.

Aan de voet van de Ventoux hadden de koplopers nog maar een voorsprong van een kleine twee minuten, vooral door het werk van Team Sky. Vlak voor de beklimming demarreerde Chavanel uit de kopgroep.

Poels op zijn beurt werd op ruim veertien kilometer van de meet, op een van de steilste stukken van de Ventoux, ingelopen door de snel uitdunnende groep van de gele trui. Even later viel ook het doek voor Chavanel.

Vlak daarvoor hadden Mikel Nieve en Quintana de knuppel in het hoenderhok gegooid. De Colombiaan en de Spanjaard koesterden kilometers lang een voorsprong van driekwart minuut.

Aanval Froome

Op acht kilometer van de meet werd de groep-Froome verder gedecimeerd. Onder anderen Mollema en Ten Dam moesten lossen door het werk van Richie Porte, de meesterknecht van de geletruidrager.

Froome zelf plaatste op zeven kilometer zijn aanval. De ongenaakbare geletruidrager schudde Contador van zich af en achterhaalde al snel Quintana. 

Pas op 1,3 kilometer van de meet reed Froome weg bij zijn Colombiaanse medevluchter. Contador ondertussen verloor steeds meer terrein op de groep-Mollema, vooral omdat de sterke Ten Dam hard op kop reed. Bijna nog werd de Spanjaard ingelopen door Mollema.

Maandag is het peloton toe aan een rustdag.

​Bekijk alle klassementen