Lance Armstrong pleit opnieuw voor de oprichting van een waarheids- en verzoeningscommissie die de dopingcultuur in het wielrennen moet onderzoeken.

De Texaan reageert op de kritiek van UCI-voorzitter Pat McQuaid dat hij nooit zijn excuses heeft aangeboden voor zijn jarenlange dopinggebruik.

Bovendien vindt de Ier dat Armstrong volledige openheid van zaken moet geven, iets wat de oud-renner volgens McQuaid achterwege liet tijdens het interview met Oprah Winfrey waarin hij zijn dopinggebruik toegaf.

"Zoals ik al herhaaldelijk heb gezegd wil ik helpen deze bladzijde in onze sport om te slaan", aldus Armstrong tegen Cyclingnews. "Maar dan moet er wel een waarheids- en verzoeningscommissie komen, zodat meerdere generaties kunnen worden aangesproken, niet één team."

"Het wordt tijd om aan de slag te gaan, ik ben de eerste die ze mogen uitnodigen. Zeg maar waar en wanneer."

WADA

Zowel het mondiale antidopingagentschap WADA als het Amerikaanse antidopingbureau USADA is een groot voorstander van een waarheids- en verzoeningscommissie. 

De UCI is minder enthousiast omdat de benodigde fondsen zouden ontbreken en omdat de commissie zich niet alleen zou bezig moeten houden met de wielersport.