Tijdens de Ronde van Italië laat NUsport regelmatig een Giro-volger aan het woord. Vandaag laat oud-renner Gert Jakobs zijn licht schijnen over de bergetappe van dinsdag.

Robert Gesink kon niet mee met de favorieten op de Altopiano del Montasio. Hoe beoordeel je zijn optreden?
"Het was niet goed genoeg. De eerste week ging het fantastisch, er ontstond al een hallelujastemming. Ik ben altijd een Gesink-fan geweest, maar we moeten wel oppassen. Hij deed niets speciaals in de eerste week. Een kopman van een ploeg als Blanco hoort toch gewoon vooraan te koersen in de belangrijke Giro-etappes? Toen het tempo van Team Sky niet al te hoog lag, kreeg hij het al moeilijk. Je kon aan zijn houding zien dat het zeer deed."

Was je te spreken over de tactiek die Blanco hanteerde? Maarten Tjallingii zat mee in de vroege kopgroep.
"Maar dat is een renner die er meteen wordt afgepierd als het omhoog gaat. Ik vind het zo jammer dat Steven Kruijswijk en Wilco Kelderman bij Gesink moesten blijven. Waarom heeft Gesink zoveel renners om zich heen nodig? In zo'n bergetappe krijg je toch maar een pelotonnetje van vijftig man. Nu heeft Kelderman de leiding in het jongerenklassement af moeten staan en hij is samen met Kruijswijk weggevallen in het klassement. Dat je voor het klassement gaat, betekent niet dat je niet kunt inzetten op etappezeges. Straks valt Gesink weg uit de top tien en dan hebben ze niets meer."

Blanco moet dus offensiever koersen?
"Ik zat te koken voor de televisie. Ze moeten een voorbeeld aan Europcar nemen. Die wonnen in de Tour de France van 2011 etappes, maar eindigden met Thomas Voeckler en Pierre Rolland ook hoog in het klassement. En Thomas De Gendt werd vorig jaar derde in de Giro na een ontsnapping op de voorlaatste dag. Daar was Rabobank toch ook bij? Gesink kan ook als vijfde eindigen in de Giro door op een andere manier te koersen. Nu moet hij oppassen dat hij niet verder zakt, want er zitten nog veel goede klimmers achter hem."

Vincenzo Nibali maakte een soevereine indruk. Is de Giro al beslist of moet Nibali rekening houden met Cadel Evans?
"We krijgen natuurlijk nog veel bergetappes, maar Nibali heeft wel wat in zijn poten zeg. Toen hij even problemen had met zijn derailleur reed hij als een straaljager weer naar de groep met favorieten toe. Team Sky is in de breedte heel sterk. Zij zaten nog met veel knechten van voren toen sommige kopmannen al moesten lossen. En ook Evans maakte een goede indruk, hij zat er steeds bij."

Vandaag laat het peloton het hooggebergte even links liggen. De aankomst is op een colletje van de tweede categorie.
"Ik denk dat een redelijk grote groep de zegen gaat krijgen van het peloton. Met renners die al op een kwartier achterstand staan of zoiets. Ze mogen dan strijden om de ritzege. Het is leuk dat de vluchtpogingen al vaak succes hebben opgeleverd."