Tijdens de Ronde van Italië laat NUsport regelmatig een Giro-volger aan het woord. Vandaag laat Eurosport-commentator José Been haar licht schijnen over de eerste etappe met aankomst bergop.

Vandaag finisht de rit in Montasio. Hoe moeten we de slotklim beoordelen?
"Het wordt zeker niet simpel. Er zijn twee 'etages' met stijgingspercentages van twintig procent. De klim zelf is twintig kilometer lang. Het eerste deel is nog redelijk te doen, maar daarna gaat het snel richting stijgingspercentages van zeven à acht procent. Er kunnen grote verschillen ontstaan."

Wie gaan er strijden om de dagzege?
"De Colombiaan Carlos Betancur en de renners van Team Colombia zullen vermoedelijk gaan aanvallen, net zoals Domenico Pozzovivo iets gaat proberen. Ik denk dat een kopgroepje een goede kans maakt op de overwinning, maar het ligt er natuurlijk wel aan welke ploegen allemaal vooraan worden vertegenwoordigd, de Italiaanse wildcardteams bijvoorbeeld, en of er goede klimmers bij zitten."

"Astana, Lampre, maar ook Blanco zullen dan de koers moeten dragen. Van de ploeg van rozetruidrager Nibali, Astana, ben ik onder de indruk. Een aantal renners stijgt daar boven zichzelf uit. De favorieten kunnen vandaag ook zeggen, het zal mij worst wezen vandaag, er komt nog genoeg klimwerk. De vraag is ook hoe iedereen de rustdag heeft verteerd."

Bradley Wiggins heeft een bizarre Giroweek achter de rug. Toch reed hij heel sterk in de slotfase van de tijdrit.
"Daarmee liet hij zien dat hij prima in orde is. Hij staat ook nog maar op 1.16 van Nibali. Vandaag zal hij, net als Ryder Hesjedal, moeten kiezen voor zijn eigen tempo. Benieuwd wat Wiggins tijdens de rustdag heeft gedaan aan zijn daalvrees. Wellicht hebben ze hem ingestraald of zo. Hij is echt verkrampt in de afdalingen, z'n knokkels zijn helemaal wit uitgeslagen."

"Heel gek, want in de Tour de France was het geen enkel probleem. Het is trouwens een teken aan de wand dat Sergio Henao en Rigoberto Uran zondag niet hoefden te wachten toen Wiggins achterop raakte. Ondanks alles heeft Sky nog drie man in de top tien."

"Ik ben vandaag heel benieuwd naar Cadel Evans. Hij groeit met de dag, wordt steeds sterker. Sinds hij in 2009 de wereldtitel veroverde, is hij aanvallender gaan koersen. Het is echter wel een tijdje geleden dat we hem echt goed hebben zien klimmen."

Robert Gesink begint als derde aan de tiende etappe. Kan hij het podium halen?
"Gesink is ontzettend goed in vorm. Vandaag wordt niet alles, maar wel veel duidelijk. Het is lang geleden dat een Nederlander het podium haalde in een grote ronde, vorig jaar maakten de Belgen met Thomas De Gendt een einde aan een lange droogteperiode, misschien dat nu met Nederland hetzelfde gebeurt. Dat zou geen slecht nieuws zijn met het oog op de zoektocht naar een nieuwe sponsor. Maar prijs de dag niet voor het avond is, de Giro duurt nog even."