Pim Ligthart is na Robert Gesink de Nederlander die misschien wel het meest in beeld was in de eerste week van de Giro d'Italia.

Door Charlie Bootsman

De renner van Vacansoleil-DCM maakte zowel in de vierde als de zevende etappe deel uit van de kopgroep. Het leverde hem nog geen ritwinst op en de Westfries is dan ook nog niet verzadigd.

"Als ik de benen van vrijdag terug kan vinden, zit er nog wat moois in. Als Adam Hansen een etappe kan winnen, kunnen er veel winnen", aldus Ligthart in gesprek met NUsport.

"Mijn laatste zege dateert van twee jaar geleden dus het wordt tijd. Het zou mooi zijn om weer een keer de handen in de lucht te kunnen steken. Het moet een keer op zijn plek gaan vallen."

Paniek

Het lijkt erop dat de Nederlands kampioen van 2011 de komende dagen geen hoofdrol gaat spelen. Ligthart viel vrijdag op zijn elleboog en ondervindt veel hinder van de antibiotica die hij voor het genezen van de wond moet gebruiken.

Door die klachten moest Ligthart zondag in de negende etappe met teamgenoot Maurits Lammertink vechten tegen de tijdslimiet. "We hebben vol gas gegeven om op tijd binnen te komen. Uiteindelijk hadden we nog tijd over, dus het was een beetje paniek om niks."

"Gelukkig voel ik me nu al tien keer beter. De rustdag doet me goed. In mijn elleboog zitten vier hechtingen en ik was flink beroerd van de antibiotica. Ik hoop wel dat de diarree stopt en dat ik de macht op de fiets weer terugkrijg."

Tour

Zijn valpartij is tekenend voor de eerste week van de Giro. Favorieten Bradley Wiggins, Vincenzo Nibali en Robert Gesink lagen ook al eens op het asfalt. "Het is heel hectisch. Niemand wil dat de klassementsrenner tijd verliest, zelfs niet in de top twintig. Heel veel jongens denken dat ze de Giro kunnen winnen."

Ook de kwaliteit van de Italiaanse wegen helpt niet mee. "Het is heel vervelend om met droog weer te starten en later regen te krijgen. Met olie op de weg is het dan heel glad. Dat maakt het gevaarlijk en erg nerveus. Vooral de etappes met kansen voor sprinters zijn nerveus."

Zijn eerste deelname aan de Giro betekent dat Ligthart in principe niet aan de Tour de France of de Vuelta zal deelnemen, al houdt hij nog een slag om de arm. "Ik weet dat Wout Poels me graag mee wil hebben om hem bij te staan in de Tour, maar het is aan de ploeg. Iedere wielrenner wil de Tour een keer rijden, het gaat vast een keer komen."