​Tijdens de Ronde van Italië laat NUsport regelmatig een Giro-volger aan het woord. Vandaag laat oud-renner Léon van Bon zijn licht schijnen over de eerste week.

Robert Gesink staat derde. Had je dat verwacht?
"Hij doet het fantastisch, meer kun je niet verwachten. De ploegentijdrit van Blanco was niet geweldig. Daar heeft hij zijn achterstand opgelopen, maar voor de rest was het gewoon goed. Zijn valpartij in de derde etappe was een opvallend punt. Andere keren was hij gelijk helemaal gebroken. Dan was hij wel harder gevallen, maar nu lijkt het ook mee te zitten. Het klinkt gek, maar vallen op een goede manier is toch een teken aan de wand. Of hij kan winnen? Dat kan altijd als je derde staat en je specialiteit, het hooggebergte, komt er nog aan. Hopelijk kan hij deze lijn doorzetten."

Maar Vincenzo Nibali maakt een ijzersterke indruk. Is hij te verslaan?
"Die zal een slechte dag moeten hebben. Hij heeft een supertijdrit gereden en er komt er nog één aan. Het gaat wel lastig zijn voor Astana om de roze trui te verdedigen, maar een ploeg groeit ook vaak op zo'n moment. Ik vond het wel opvallend dat er nog maar weinig Astana's over waren in de slotfase zondag, dat biedt nog een beetje hoop op enige strijd. Toch blijft Nibali veruit favoriet."

Ook omdat Bradley Wiggins zo door het ijs zakte. Hij daalde af als een amateur.
"Dat is heel bizar, zoiets heb ik echt nog nooit gezien. Een renner die het mentaal zo moeilijk heeft. Het kan wel heel glad zijn op de wegen in Italië en als hij dan valt, breekt hij. Dat hij Nibali in de afdaling moet laten gaan, kan ik nog begrijpen, zeker als het zo nat is. Maar een peloton moet je nog wel kunnen volgen, lijkt me. Wiggins blijft heel moeilijk te peilen. Als je op de eerste dag roept, ik ga misschien toch maar voor de Tour, dat zijn geen dingen die je zegt als je vol vertrouwen aan de start staat."

Sky lijkt ook niet echt een eenheid.
"Het zit niet helemaal lekker, het rommelt aan alle kanten. Dan krijg je nu ook de klagende Colombiaantjes erbij. Je kunt Wiggins nu wel afschrijven voor de overwinning. Hij gaat nog wel goede dingen laten zien. Ik neem tenminste niet aan dat het nog twee weken gaat regenen."

De Giro was in de eerste week heel spectaculair. Kan de Tour daar wat van leren?
"Ik vind het een fantastische wedstrijd. De Tour is gewoon vaak heel saai in de eerste week. Dat is voor niemand goed, behalve voor de sprinters. Ik heb nog niet eens naar het parcours van de Tour gekeken omdat de eerste week toch wel vlak is. Dat is bij de Giro gewoon een stuk interessanter. Italië is wel een heel ander land dan Frankrijk. Er zijn bergen zat, ook in het noorden. Dat is in Frankrijk niet zo. Ik ben vaak in Italië geweest, maar ik ben altijd verbaasd dat ze weer een bergje kunnen vinden."