Pieter Weening zette zondag niet alles op alles om zo min mogelijk tijd te verliezen in de Giro d'Italia. De Fries van Orica-GreenEdge kwam ongeveer zeven minuten na de favorieten binnen in de negende etappe.

"Ik had geen superdag, was min of meer verkleumd. Bij de start was het nog geweldig weer, maar dat sloeg tijdens de etappe om", vertelde Weening aan de NOS.

"Het peloton splitste in tweeën en ik kon geen regenvest krijgen. Misschien had ik nog op één minuut van de groep met favorieten kunnen finishen, maar ik heb niet meer aangedrongen. De afdalingen hebben ook energie gekost, het was spekglad."

Voorafgaand aan de etappe stond Weening nog verdienstelijk elfde in het klassement. "Maar ik heb nooit aangegeven voor het klassement te gaan. Dat heb ik nog nooit gedaan, want ik heb altijd wel één of twee slechte dagen in een grote ronde."

"De eerste etappes lagen me wel, met veel klimwerk in het middengebergte. Straks komen de echte bergen, ik maakte me daarom geen illusies over een plek in de top tien. In de eerste week wilde ik echter niet veel tijd verliezen, want je weet nooit of je in aanmerking komt voor de leiderstrui."