Maxim Belkov heeft zondag de negende rit in de Ronde van Italië op zijn naam geschreven. De renner van Katoesja soleerde in regenachtige omstandigheden naar de zege in Florence.

Op 44 seconden eindigde de Colombiaan Carlos Betancur als tweede. Diens landgenoot Jarlinson Pantano legde beslag op de derde plaats.

De roze trui van Vincenzo Nibali kwam niet in gevaar. Robert Gesink blijft derde in het klassement. Gesink en Nibali finishten in wat er nog was overgebleven van het peloton. Pieter Weening kende een slechte dag en viel uit de top twintig van het algemeen klassement.

Bradley Wiggins moest opnieuw lossen bij de favorieten door zijn matige daalcapaciteiten. De Brit keerde echter terug in het uitgedunde peloton. In tegenstelling tot Wiggins verloor Ryder Hesjedal wel tijd. De Girowinnaar van 2012 kon in de slotfase het tempo niet volgen en verloor iets meer dan een minuut op de favorieten.

Ritwinnaar Belkov kwam voort uit een kopgroep van twaalf renners die in de beginfase ontstond. Ook Blanco-coureur Juan Manuel Garate maakte hier deel van uit. De voorsprong van de leiders schommelde kilometers lang tussen de twee en drie minuten en liep in een later stadium snel op.

Voorin was het gedaan met de samenwerking toen de weg omhoog begon te lopen. Stefano Pirazzi, Robinson Chalapud en de later aangesloten Belkov zetten hun medevluchters op afstand.

Tweede ritzege

Belkov liet Pirazzi (die de leiding in het bergklassement overnam) en Chalapud vervolgens staan. Achter de Rus kwam de achtervolging nooit echt op gang, hoewel het peloton snel terrein goed maakte. Het is voor Katoesja de tweede ritzege in deze ronde, na die van Luca Paolini.

Maandag is er een rustdag in de Giro en dinsdag is er een aankomst bergop.