Chris Froome heeft een voorschot genomen op de eindzege in de Ronde van Romandië. De Brit van Team Sky eindigde zaterdag als tweede in de koninginnenrit.

Hij moest het in de sprint afleggen tegen zijn Russische medevluchter Simon Spilak, maar pakte meer dan een minuut op zijn belangrijkste concurrenten. 

De 27-jarige Froome veroverde dinsdag in de proloog de leiderstrui en gaf die niet meer uit handen.

Met alleen de afsluitende tijdrit over ruim achttien kilometer voor de boeg, heeft hij een voorsprong van 47 tellen op Spilak. Rui Costa volgt al op 1.21 minuut. 

De Portugees van Movistar won de sprint van de achtervolgende groep, voor zijn ploegmaat Alejandro Valverde. Wilco Kelderman kwam knap als vijfde over de streep en klom daardoor naar de achtste plaats in het klassement. Stef Clement viel buiten de top tien. 

Vorig jaar pakte Froomes teamgenoot Bradley Wiggins de eindzege in de Zwitserse rittenkoers. Hij doet dit jaar niet mee.

Jongerenklassement

Voor Kelderman ligt de uitdaging in het winnen van het jongerenklassement. In die rangschikking moet de Amersfoorter alleen de Fransman Thibaut Pinot voor zich dulden. Het verschil is slechts één tel. Kelderman was vorig jaar al de beste jongere in het Critérium du Dauphiné en de Ronde van Californië.

Gezien zijn tijdritkwaliteiten behoort ook een podiumplek tot de mogelijkheden voor de Blancorenner die ploeggenoot Robert Gesink veel tijd zag prijsgeven.

De Achterhoeker, geen fan van slecht weer, wilde er niet al te veel consequenties aan verbinden. ''De focus ligt op de Giro'', twitterde hij.