De internationale wielrenunie UCI ontkent met klem dat het heeft samengespannen met Lance Armstrong om een positieve dopingtest van de Amerikaan onder het tapijt te vegen.

Travis Tygart, de baas van het Amerikaanse antidopingagentschap USADA, zei donderdag tijdens een hoorzitting bij de Franse senaat dat Armstrong in een gesprek met hem had gesuggereerd dat hij kon bewijzen 'dat de UCI medeplichtig was in de zaak'.

"Het feit is dat meneer Tygart geen enkel bewijs heeft. Hij haalt nu het nieuws met een interpretatie van een conversatie die hij hield met Armstrong. Laat hem komen met feiten en dan pas conclusies trekken", stelt de UCI in een perscommuniqué.

De UCI maakte eerder deze maand al de gegevens openbaar van Armstrongs dopingtesten tijdens de Ronde van Zwitserland van 2001. De monsters waren weliswaar zeer verdacht, maar nooit positief. Het gerucht doet de ronde dat de Texaan de UCI zwijggeld heeft gegeven om een positieve test te laten verdwijnen.

"Geen enkele poging van Tygart om de geschiedenis te herschrijven, kan maskeren dat ook het USADA er niet in slaagde Armstrong te ontmaskeren tijdens zijn loopbaan", laat de UCI fijntjes weten.

"Ze hebben hem 49 keer getest, de UCI 189 keer. Het was de UCI die Floyd Landis en Tyler Hamilton betrapte. Zij legden uiteindelijk de getuigenis af, waardoor Armstrong ten val kwam."