Roman Kreuziger heeft zondag de 48e editie van de Amstel Gold Race op zijn naam geschreven. De Tsjech van Team Saxo-Tinkoff bleef uit de greep van de favorieten na een koers van 251 kilometer.

Alejandro Valverde werd tweede op 22 seconden, voor Simon Gerrans en Michal Kwiatkowski. Peter Sagan kon niet mee toen de koers door toedoen van Philippe Gilbert 'explodeerde' bij de laatste passage van de Cauberg. Gilbert werd uiteindelijk vijfde.

Pieter Weening, die offensief reed, werd op plaats acht de beste Nederlander. Bauke Mollema werd tiende.

Om 10.20 uur ging het peloton van start voor de vierde voorjaarsklassieker van 2013. Er ontstond al vroeg een kopgroep van vijf renners met drie Belgen: Arthur Vanoverberghe, Tim De Troyer, Alexandre Pliuschin, Johan Vansummeren en Mikel Astarloza. Even later sloten ook Nicolas Vogondy en Klaas Sys, een vierde Belg, aan.

Toen de leiders een voorsprong van ongeveer elf minuten hadden vergaard, besloten Blanco en Cannondale het tempo te verhogen in het peloton. Kilometers lang bleef het grote verschil gehandhaafd.

Weiland

Op een kleine honderd kilometer van de finish werd het peloton uiteengeslagen door een valpartij. Onder anderen Sagan en Gilbert belandden achteraan en zo’n veertig renners moesten even in een weiland fietsen. Het spel was hierna even op de wagen omdat Blanco ging versnellen vooraan, maar uiteindelijk smolten de groepen weer samen.

Mede omdat verschillende equipes zich hierna gingen bemoeien met het kopwerk, smolt de voorsprong van de koplopers als sneeuw voor de zon. Door de opeenvolging van heuvels werd zowel in de kopgroep als in het peloton het kaf van het koren gescheiden. Vooraan bleef Astarloza als enige over.

Op ongeveer 35 kilometer van de aankomst gooide Pieter Weening de knuppel in het hoenderhok. De Nederlander van Orica-GreenEdge kreeg even later gezelschap van onder anderen de Blanco-coureurs David Tanner en Lars Petter Nordhaug en Kreuziger. Zij achterhaalden op zeventien kilometer van de meet Astarloza.

Aanval Gilbert

Kreuziger begon als eerste aan de laatste van vier passages over de Cauberg. In de groep der favorieten ging Gilbert aan op de laatste hindernis van de dag. Alleen Gerrans en Valverde konden volgen, maar moesten passen toen Gilbert nog een keer versnelde.

De sterksten uit het peloton konden de achterstand op Kreuziger echter niet meer goedmaken. Hij is de eerste renner uit Tsjechië die de Amstel Gold Race op zijn naam schrijft. De klassieker is nu door coureurs uit twaalf verschillende landen gewonnen.